Η Τουρκία στέλνει και το πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής στην Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Μαΐου 2019 13:59 Η Τουρκία στέλνει και το πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής στην Κυπριακή ΑΟΖ

Νότια της Λεμεσού βρίσκεται το Barbaros από χθες το απόγευμα - Η Ελλάδα παρακολουθεί, πλοία της βρίσκονται κοντά στις περιοχές

Η Τουρκία ανεβάζει εκ νέου την ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Barbaros που βρίσκεται νότια της Κύπρου από χθες το απόγευμα, ενώ θέτοντας το πλαίσιο για ακόμα πιο οξυμένες καταστάσεις δέσμευσε περιοχή δυτικά της Πάφου για την αποστολή του γεωτρύπανου Πορθητή και συνοδευτικών του σκαφών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του news.gr το Barbaros προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει ρίξει καλώδια, δηλαδή να κάνει έρευνες, ενώ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η κάθοδος του Πορθητή περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, ειδικά αν προχωρήσει σε εργασίες στην δεσμευμένη περιοχή.

Συγκεκριμένα με την NAVTEX 0560/19 δεσμεύει παράνομα περιοχή δυτικά της Πάφου από σήμερα μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα σε μια προσπάθεια «αποκοπής» της περιοχής δέσμευσε και δεύτερη περιοχή ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου για άσκηση με την χρήση όπλων.

Στο Αιγαίο χθες υπήρξε κινητικότητα εκ μέρους της τουρκικής ακτοφυλακής στις περιοχές που η Άγκυρα δέσμευσε παράνομα μεταξύ Λέσβου και Χίου και Λέσβου και Σκύρου για άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του news.gr η τουρκική ακτοφυλακή έστειλε ένα μεγάλο σκάφος και 5-6 μικρά που πραγματοποίησαν μια προάσκηση και στην συνέχεια αποσύρθηκαν στους λιμένες τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις καλά πληροφορημένων πηγών του news.gr υπάρχει πιθανότητα να επανεμφανιστούν στις περιοχές που έχουν δεσμεύσει στις 8 με 10 Μαΐου οπότε και ολοκληρώνεται το χρονικό διάστημα της άσκησής τους.

Να θυμίσουμε πως χθες στο Αιγαίο υπήρξε δραστηριότητα και της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατά την διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν 5 αερομαχίες.

Από Ελληνικής πλευράς οι αρμόδιες Αρχές παρακολουθούν την εξέλιξη της πορείας τόσο του Barbaros όσο και του Πορθητή που στην παρούσα φάση εντοπίζεται στα ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας.

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε σημεία έτοιμα να σπεύσουν αν και εφόσον χρειαστεί, ειδικά αν δηλαδή κάποιο από τα τουρκικά πλοία πλησιάσει στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα ή αν υπάρξει άλλη εντολή.

πηγή: news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση