Μόσχα: Χτύπημα από κεραυνό η αιτία της τραγωδίας; Νέες εικόνες σοκ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Μαΐου 2019 16:28 Μόσχα: Χτύπημα από κεραυνό η αιτία της τραγωδίας; Νέες εικόνες σοκ

Ανατριχίλα προκαλούν οι νέες εικόνες από το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο στη Μόσχα. Καρβουνιασμένο και με διαλυμένη ολοσχερώς την ουρά το μοιραίο αεροπλάνο της Aeroflot. Σοκάρουν οι μαρτυρίες των επιβατών που διασώθηκαν: «Αναπήδησε πάνω στην πίστα σαν ακρίδα και έπιασε φωτιά». Τι ανέφερε ο πιλότος του μοιραίου αεροπλάνου. Βρέθηκαν και τα δυο «μαύρα» κουτιά. Σοκαριστικό video από τη στιγμή της φωτιάς και μέσα από την καμπίνα.

Αναπάντητα παραμένουν τα αίτια που προκάλεσαν την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία της Κυριακής (05.05.2019) στη Μόσχα. Οι εικόνες από το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο στη ρωσική πρωτεύουσα προκαλούν ανατριχίλα. Καρβουνιασμένο και με την ουρά του ολοσχερώς κατεστραμμένη, το «κουφάρι» του μοιραίου Soukhoi Superjet 100, παραμένει στην πίστα λίγες ώρες μετά την αναγκαστική προσγείωση και το θάνατο 41 ανθρώπων.

Το αεροσκάφος της Aeroflot είχε απογειωθεί το απόγευμα της Κυριακής από τη Μόσχα με προορισμό το Μουρμάνσκ στη βόρεια Ρωσία. Σχεδόν μισή ώρα αφού είχε απογειωθεί, αναφέρθηκε πρόβλημα και αποφασίστηκε να επιστρέψει στο Σερεμέτσιεβο. Αλλά κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής προσγείωσης, το Soukhoi Superjet 100, χτύπησε πολλές φορές στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τυλιχθεί αμέσως στις φλόγες.

Οι 41 από τους συνολικά 78 επιβαίνοντες (73 επιβάτες και 5μελές πλήρωμα) σκοτώθηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δυο παιδιά. Έξι άνθρωποι νοσηλεύονται, οι τρεις στην Εντατική.

«Μας χτύπησε κεραυνός»

Το πρωί της Δευτέρας, καθώς η Επιτροπή Ερευνών που συστήθηκε άμεσα για να διερευνήσει τις αιτίας της αεροπορικής τραγωδίας στη Μόσχα, βρέθηκαν τα «μαύρα» κουτιά του αεροπλάνου.

Οι εικόνες από το κατεστραμμένο κουφάρι του Soukhoi Superjet 100 προκαλούν σοκ.

Μόσχα
Φωτογραφία Reuters
Μόσχα
Φωτογραφία Reuters
Μόσχα
Φωτογραφία Reuters
Μόσχα
Φωτογραφία Reuters

Όπως και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που κατάφεραν να βγουν σώοι από την πτήση του τρόμου. Μέχρι στιγμής δεν είναι ακριβή τα αίτια που προκάλεσαν το δυστύχημα. Επιβάτες του αεροσκάφους, όμως, δήλωσαν από την πρώτη στιγμή ότι το αεροπλάνο χτυπήθηκε από κεραυνό λίγο αφού είχε απογειωθεί από τη Μόσχα.

«Ναι, αυτό συνέβη. Τουλάχιστον είδα μια λευκή λάμψη», είπε ένας από τους επιζήσαντες, ο Ντμίτρι Χλεμπούσκιν, σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Απογειωνόμασταν και το αεροσκάφος επλήγη από τον κεραυνό (…) Η προσγείωση ήταν δύσκολη, σχεδόν λιποθυμήσαμε από τον φόβο. Το αεροπλάνο αναπήδησε πάνω στην πίστα σαν ακρίδα και έπιασε φωτιά στο έδαφος», είπε ένας άλλος επιβάτης, ο Πιοτρ Εγκόροφ στην εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

Ο πιλότος του αεροπλάνου, Ντένις Εβντοκίμοφ φαίνεται πως στηρίζει την άποψη πως το αεροπλάνο δέχτηκε χτύπημα από κεραυνό. Μίλησε στο κανάλι Baza στο Telegram για μια λάμψη κι έναν δυνατό θόρυβο λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η επιχείρηση της αναγκαστικής προσγείωσης στο Σερεμέτιεβο. Εξαιτίας του χτυπήματος από τον κεραυνό κόπηκε και η επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου.

Μόσχα
Φωτογραφία Reuters

Μοιραία, το πλήρωμα δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιχειρήσει αναγκαστική προσγείωση με το αεροπλάνο γεμάτο καύσιμα. Και όταν κατάφεραν να αποκαταστήσουν την επικοινωνία, μπόρεσαν μόνο να πουν μερικές λέξεις με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, που τους καθοδήγησαν στον διάδρομο προσγείωσης, είπε ο κυβερνήτης.

Φωτογραφία Reuters

Καθώς το αεροπλάνο, όπως φαίνεται και στο video ντοκουμέντο από τις κάμερες ασφαλείας, χτυπά με την ουρά πολλές φορές στο έδαφος, προφανώς χτυπήθηκαν οι δεξαμενές καυσίμων και προκλήθηκε η φωτιά. Κατά τον κυβερνήτη, όμως, η φωτιά είχε ξεκινήσει πριν αρχίσει τη διαδικασία της προσγείωσης, αφού, όπως υποστήριξε, η ταχύτητα του αεροσκάφους δεν ήταν μεγάλη αλλά κανονική και όλα έγιναν βάσει των κανονισμών.

Φωτιά στον κινητήρα φαίνεται να έχει ξεσπάσει και στα video που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από την καμπίνα του αεροπλάνου.

Το χρονικό

Συνολικά 78 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο αεροπλάνο όταν αυτό υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας μερικά λεπτά αφότου είχε απογειωθεί με προορισμό το Μουρμάνσκ (βόρεια Ρωσία).

Σύμφωνα με την Ανακριτική Επιτροπή, τον οργανισμό που διεξάγει τις μεγάλες έρευνες στη Ρωσία, 41 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο. Άλλοι νοσηλεύονται. «Τέσσερις ασθενείς νοσηλεύθηκαν χθες. Τρεις βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, έχουν τις αισθήσεις τους και αναπνέουν χωρίς βοήθεια», δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ο διευθυντής του νοσοκομείου Αμιράν Ρεβισβίλι προσθέτοντας πως ένας άλλος τραυματίας ηλικίας 51 ετών βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Φωτογραφία Reuters

Σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το δημόσιο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ένας Αμερικανός πολίτης βρίσκεται μεταξύ των νεκρών.

Πηγή: newsit.gr και πληροφορίες από rt.com

Προσαρμοσμένη αναζήτηση