Tass: Ταυτόχρονη εκπαίδευση Κινέζων και Τούρκων στους S-400

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Μαΐου 2019 21:10 Tass: Ταυτόχρονη εκπαίδευση Κινέζων και Τούρκων στους S-400

"Ανησυχητικές" χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τις συνέπειες που μπορεί να έχει το σχέδιο της Τουρκίας να αναπτύξει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, την ώρα που οι ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να αποφύγει μια κατάσταση κατά την οποία οι σύμμαχοι θα επιβάλουν κυρώσεις οι μεν στους δε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε ο Στόλτενμπεργκ, έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει σε ό,τι αφορά την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που δέχεται από την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, που επικαλείται έναν στρατιωτικό ακόλουθο, περίπου 100 Τούρκοι στρατιωτικοί θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται στη χρήση των συστημάτων S-400 στα τέλη Μαΐου. Η εκπαίδευση θα γίνει σε μια ρωσική βάση και θα κρατήσει περίπου πέντε μήνες. Μια συστοιχία των πυραύλων αναμένεται να παραδοθεί στην Τουρκία εντός του 2019.

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι μια ομάδα Κινέζων στρατιωτικών ξεκίνησε μια παρόμοια εκπαίδευση στα μέσα Μαρτίου. "Η ταυτόχρονη εκπαίδευση Κινέζων και Τούρκων είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας", τόνισε εμφατικά.

Η ρωσική, κρατική εταιρεία εξοπλισμών Rosoboronexport απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Tass.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση