Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτική στήριξη της ΕΕ έναντι της Άγκυρας θα ζητήσει η Kύπρος

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 15:06 Πολιτική στήριξη της ΕΕ έναντι της Άγκυρας θα ζητήσει η Kύπρος

Πολιτική στήριξη θα επιδιώξει ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την διάρκεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 9 Μαίου στη Ρουμανία, αντιδρώντας στην ενέργεια της Αγκυρας να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν ο πρόεδρος της Κύπρου, στο Συμβούλιο θα απαιτήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι πρόκειται για άτυπο συμβούλιο και διερευνώνται οι δυνατότητες που υπάρχουν. «Είναι πολιτική στήριξη την οποία διερευνούμε για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί και θα υπάρχει άλλο συμβούλιο μέσα στον Μάιο στο οποίο μπορεί να τεθούν και συγκεκριμένα μέτρα», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι δεν ισχύουν οι συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις χώρες της περιοχής για την ΑΟΖ, ενώ αναφέρει πως από το 2004 μέχρι σήμερα έχει καθαρή στάση σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιμένει, μάλιστα, πως ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες για οριοθέτηση με δίκαιο τρόπο με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου μεταξύ όλων των παράκτιων κρατών στην περιοχή, αφήνοντας να νοηθεί ότι η τουρκική πλευρά ανοίγει εμμέσως και το κεφάλαιο αυτό.

Γκουτέρες: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις

Tην πάγια θέση του διεθνούς οργανισμού στο θέμα των κυπριακών υδρογονανθράκων και των εντάσεων που προκαλούνται από την Τουρκία, επαναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω δήλωσης του εκπροσώπου του Στεφάν Ντούζαρικ. Ο Ντούζαρικ σημείωσε πως ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις και πως προτρέπει όπως καταβληθούν προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε στην καθημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών ότι «όσον αφορά την απόφαση της Τουρκίας να στείλει πλοία για να ξεκινήσουν υπεράκτιες γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις".

Χάρτης στα Ηνωμένα Εθνη

Η «Καθημερινή Κύπρου» αποκαλύπτει τον χάρτη που κατατέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη με τις συντεταγμένες καθώς και την επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με την απεικόνιση που έγινε από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών οι συντεταγμένες που απεστάλησαν περιλαμβάνουν το σύνολο της ακτογραμμής στο βόρειο μέρος της Κύπρου στο οποίο περιλαμβάνονται και οι κατεχόμενες περιοχές. Με βάση τον χάρτη που εστάλη στα Ηνωμένα Έθνη οι νέες συντεταγμένες ξεκινούν από το δυτικότερο σημείο της σημερινής ΑΟΖ εκεί όπου είναι το τεμάχιο 4 ανεβαίνουν βόρεια-ανατολικά μέχρι τη μέση γραμμή με την Τουρκία και σε παράλληλη τροχιά με τις βόρειες ακτές της Κύπρου καταλήγουν στο ύψος του Αποστόλου Ανδρέα έως το σημείο που ξεκινά η ΑΟΖ του Λιβάνου.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια μετά την απόφαση της Τουρκίας να αρχίσει γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα. Την τουρκική απόφαση να κλιμακώσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να αμφισβητήσει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατήγγειλαν ευθύς εξαρχής η Ε.Ε. μέσω της αρμόδιας Υπατης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ουάσιγκτον, η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και το Ισραήλ. Ηδη, από την Κυριακή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ» «πολύ προκλητικό βήμα» που «εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση». Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκος είπε, επίσης, ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να αρχίσει επιχειρήσεις πλωτών γεωτρήσεων σε μια περιοχή που διεκδικείται από την Κυπριακή Δημοκρατία ως ΑΟΖ της».

Καθημερινή Κύπρου
Καθημερινή Κύπρου

Η στάση της Αθήνας

Την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος από το βήμα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, ενώ ανέπτυξε τη σημασία και το ρόλο της χώρας μας ως ανερχόμενου ενεργειακού κόμβου στην περιοχή. Αναφερόμενος στην ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω της απόφασης της Τουρκίας να πραγματοποιήσει παράνομη γεώτρηση, ο Γ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να κινείται εκτός διεθνούς δικαίου, θα επιτείνει περαιτέρω την απομόνωσή της. Επιπλέον, κάλεσε την Τουρκία να αναζητήσει λύσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποστεί από περαιτέρω παράνομες ενέργειες. Υπενθύμισε επίσης την πρόσφατη τοποθέτηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φ. Μογκερίνι, ότι η ΕΕ θα απαντήσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ως προς τους ενεργειακούς συσχετισμούς και τις συναφείς προοπτικές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη σημασία της χώρας μας ως ανερχόμενου ενεργειακού κόμβου, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης. Ακόμη, αναφέρθηκε στα ενεργειακά projects που δρομολογούνται στην περιοχή την επαύριο των σημαντικών κοιτασμάτων που ανακαλύπτονται στην ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη αναφορά στον αγωγό EastMed. Η υλοποίησή του, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, παρέχει πέραν των οικονομικών, και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα, καθώς ο αγωγός θα συμβάλλει στην περιφερειακή ασφάλεια και θα ενισχύσει την διαφοροποίηση πηγών ενέργειας, όπως άλλωστε επιδιώκεται μέσω του Νοτίου Διαδρόμου.

Η χώρα μας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με γνώμονα την εδραίωση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συγκροτήσει σειρά τριμερών σχημάτων συνεργασίας που έχουν ως πυρήνα την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ προωθεί ευρύτερα και τη συνδεσιμότητα της περιοχής. Στην παρούσα συγκυρία εξόδου από την κρίση, πρόσθεσε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δρα ως πυλώνας σταθερότητας, παρουσιάζοντας σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων, φέρνοντας τη δύση πιο κοντά στην ανατολή και τον νότο εγγύτερα του βορρά.

Τι επιδιώκει η Αγκυρα

De facto γκριζάρισμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδιώκει η Άγκυρα η οποία απειλεί στην πράξη με το πάγιο αίτημα ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα επί τμημάτων των θαλάσσιων τεμαχίων 1, 4, 5, 6, και 7, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δικαιούται ΑΟΖ.

Με την κάθοδο του ερευνητικού πλοίου - γεωτρύπανου «Πορθητή» (‘Fatih') εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ η Άγκυρα βάζει νέα δεδομένα στην περιοχή καθώς το γεωτρύπανο βρίσκεται από την Παρασκευή στα δυτικά της Πάφου, περίπου 40 ναυτικά μίλια από τις κυπριακές ακτές.

Ωστόσο, αρκετοί, ανάμεσα τους και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εκτιμούν πως δεν πρόκειται για παρουσία ουσίας, αφού τόσο το Barbaros όσο και το Fatih, δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για πραγματικές εξορύξεις στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή ο τούρκος πρόεδρος μετά την κριτική που δέχεται από ΕΕ και ΗΠΑ αναζητά στήριξη από το ΝΑΤΟ, καθώς παρουσία του Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφέρθηκε τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στην αγορά των ρωσικών S-400.

«Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αναμένουμε από το ΝΑΤΟ σε αυτή τη διαδικασία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και να μας στηρίξει για να αποτραπεί η ένταση», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. «Μπορεί η χώρα μας σε κάποια πεδία να έχει διαφορετική άποψη. Αλλά η προτεραιότητα αυτής της συμμαχίας να αγωνίζεται με συνέπεια μαζί έναντι της κοινής απειλής αποτελεί όρο. Τα μεγαλύτερα προσκόμματα που υπάρχουν εδώ θα δώσουν το μεγαλύτερο πλήγμα στη συμμαχία μας, στο κύρος της συμμαχίας», συμπλήρωσε.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η Τουρκία απορρίπτει τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η συμφωνία της για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 σημαίνει πως η Άγκυρα ψάχνει για εναλλακτικές στις διεθνείς σχέσεις της. Οι σχέσεις που έχει αναπτύξει η Τουρκία με διάφορες χώρες στην περιοχή δεν είναι εναλλακτικές αλλά συμπληρωματικές, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Δεν αποδεχόμαστε την προσπάθεια αναζωπύρωσης της συζήτησης για τους S400. Για να μπορεί κάποιος να κάνει εικασίες για τους ελιγμούς μας θα πρέπει να γίνει αντιληπτή η ιστορία και η γεωγραφική μας θέση. Δίνουμε σημασία στο να είναι λίμνη ειρήνης η Μεσόγειος την οποία βλέπουμε ως λίκνο του πολιτισμού. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί και να προσπαθούμε να αναπτύσσουμε νέες ιδέες».

Σύμφωνα με την EUobserver η στάση της Τουρκίας «προκύπτει καθώς απομακρύνεται από ΕΕ και ΝΑΤΟ και προσεγγίζει περαιτέρω τον απολυταρχισμό και τη Ρωσία». Σύμφωνα με το άρθρο ο τούρκος πρόεδρος έχει αγνοήσει τις ευρωπαϊκές εκκλήσεις να σταματήσει τη φυλάκιση και τα βασανιστήρια των πολιτικών αντιπάλων του. Η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί στρατεύματα χιλιάδων, όντας η μόνη χώρα που έχει αναγνωρίσει την κυριαρχία της λεγόμενης «ΤΔΒΚ». Επίσης, είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που υποστηρίζει ότι η κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί δική της θαλάσσια ζώνη, και τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, απέτρεψε με πολεμικά της σκάφη κυπριακές δραστηριότητες εξόρυξης φυσικού αερίου στην περιοχή. 

Νέα ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις λόγω Κύπρου

Παράλληλα η παρουσία των τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ έριξε περισσότερο λάδι στη φωτια στις ήδη τεταμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προειδοποιεί την Άγκυρα και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να απαντά ότι οι αμερικανικές θέσεις είναι «μη ρελαλιστικές», αναφορικά με τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ανακοίνωση του εκφράζει την ανησυχία του και καλεί την Τουρκία να μην συνεχίσει τη δραστηριότητα αυτή σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

«Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ημερομηνία 5ης Μαΐου, σχετικά με τις δραστηριότηες γεωτρήσεων της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα, είναι μη ρεαλιστική» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Η Άγκυρα εκτιμά ότι δεν δεσμεύεται από τις συμφωνίες οριοθέτησης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων χωρών της Μεσογείου και ότι έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τη δική της υφαλοκρηπίδα.

«Κατά συνέπεια, οι προσπάθειες τρίτων μερών να υποκαταστήσουν τα διεθνή δικαστήρια για να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορα είναι απαράδεκτες], πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «οι επιχειρήσεις εξόρυξης και σεισμικής έρευνας θα συνεχιστούν στην υφαλοκηπρίδα μας, στις ζώνες για τις οποίες η κυβέρνησή μας είχε χορηγήσει άδειες στην Turkish Petroleum το 2009 και το 2012».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε χαρακτηρίσει «πολύ προκλητικό» βήμα τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή τονίζοντας ότι εγείρεται ο κίνδυνος «να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή».

ΕΕ: Η θέση μας είναι ξεκάθαρη

Η  ΕΕ εξέφρασε δημόσια την αντίδραση της για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Να αποσύρει τα πλοία της από την Κυπριακή ΑΟΖ κάλεσε την Τουρκία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Σε ανακοίνωση του ο κ. Ταγιάνι εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα σχέδια της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Επιπλέον, σε τοποθέτηση της η εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε δημόσια τη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου, ότι θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη.

«Εχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο” (Μάρτιος 2018)», δήλωσε η Μ.Κοτσίγιανιτς και σημείωσε ότι η ΕΕ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις και της ζητά να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση για ανάληψη κατάλληλης δράσης σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την πλευρά της και η Ιταλία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και η θέση της είναι ευθυγραμμισμένη με τη δήλωση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ιταλός Πρέσβης στην Κύπρο, Αντρέα Καβαλλάρι. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία. Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και με πρεσβείες χωρών μελών της ΕΕ στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Καβαλλάρι. Πρόσθεσε πως «η θέση μας είναι ευθυγραμμισμένη με τη δήλωση της κ. Μογκερίνι». 

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν παρεμποδίσει το πλοίο-γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI, SAIPEM 12000, να κατευθυνθεί στον στόχο “Σουπιά”, στο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπου ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί γεώτρηση.

πηγή: thetoc.gr

Με πληροροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, Πολίτης, Philenews,DW, Καθημερινή Κύπρου