Ο τρόμος «βασιλεύει» στη Σρι Λάνκα – Δεν αποκλείουν νέες επιθέσεις οι αρχές

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 15:43 Ο τρόμος «βασιλεύει» στη Σρι Λάνκα – Δεν αποκλείουν νέες επιθέσεις οι αρχές

Αυξημένα παραμένουν τα μέτρα ασφαλείας στη Σρι Λάνκα. Άνοιξαν τα σχολεία αλλά οι μαθητές δεν προσήλθαν στα μαθήματα. Σε ελεύθερη πτώση ο τουρισμός.

Οι αρχές της Σρι Λάνκα έχουν εξαρθρώσει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου που ευθύνεται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 21ης Απριλίου στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, όμως προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων ισλαμιστικών επιθέσεων.

Ο Βικρεμεσίνγκε επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του, η οποία έχει σημειώσει μεγάλες προόδους στην προσπάθειά της να συλλάβει όλους όσοι εμπλέκονται στις επιθέσεις της Κυριακής του Πάσχα για τους καθολικούς που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 250 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 42 αλλοδαποί, σκοπεύει να υιοθετήσει νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

«Έχουμε λάβει μέτρα ώστε η κατάσταση να επιστρέψει στο κανονικό», τόνισε μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Όμως θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η απειλή δεν έχει εξουδετερωθεί εντελώς διότι πρόκειται για ένα ζήτημα παγκόσμιας τρομοκρατίας».

Οι υπηρεσίες ασφαλείας εξακολουθούν να αναζητούν 10 ακόμη ανθρώπους που συνδέονται με τον σχεδιασμό των επιθέσεων, δήλωσε στρατιωτική πηγή στο Reuters.

«Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν άλλοι 8 με 10 άνθρωποι που συναντήθηκαν με τους άλλους δράστες», επεσήμανε η πηγή αυτή.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκαν στους βομβιστές και σε ανθρώπους που σχεδίασαν τις επιθέσεις της 21ης Απριλίου.

Σχεδόν όλοι όσοι εμπλέκονταν στις επιθέσεις αυτές έχουν είτε συλληφθεί είτε σκοτωθεί, επεσήμανε από την πλευρά του ο ασκών χρέη διοικητή αστυνομίας Τσαντάνα Βικραμαράτνε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της Σρι Λάνκα.

«Υπήρχαν και δύο άνθρωποι στην ομάδα αυτών που σχεδίασαν την επίθεση οι οποίοι ήταν ειδικοί στην κατασκευή βομβών και αυτοί είναι νεκροί τώρα», πρόσθεσε. «Είχαν αποθηκεύσει μέρος των εκρηκτικών για μελλοντικές επιθέσεις, όμως τα έχουμε κατασχέσει όλα».

Ερευνητές από οκτώ χώρες, ανάμεσά του και μέλη του FBI και της Interpol, βοηθούν στις έρευνες.

Αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στο αν οι δράστες της επίθεσης είχαν βοήθεια από το εξωτερικό, τις πηγές της χρηματοδότησής τους και αν είχαν όντως σχέση με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα επεσήμανε μιλώντας στο Reuters το Σαββατοκύριακο ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι υπήρξε εμπλοκή του ΙΚ στις επιθέσεις.

Άνοιξαν τα σχολεία, δεν πήγαν οι μαθητές

Εξάλλου αυξημένα παραμένουν τα μέτρα ασφαλείας, με την παρουσία και στρατιωτών, γύρω από κυβερνητικά κτίρια, μεγάλα ξενοδοχεία, σχολεία και τόπους λατρείας.

Τα δημόσια σχολεία της χώρας άνοιξαν και πάλι χθες, πρώτη φορά μετά τις επιθέσεις, όμως το λιγότερο από το 10% των μαθητών ήταν παρόντες χθες στις αίθουσες, ένδειξη ότι ο πληθυσμός της χώρας εξακολουθεί να φοβάται νέες επιθέσεις.

Την ίδια ώρα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις τουριστών στη Σρι Λάνκα μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 7,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση