Κωνσταντινούπολη: Ατυπη συμμαχία της αντιπολίτευσης κατά του Ερντογάν στις επαναληπτικές εκλογές

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 12 Μαΐου 2019 19:14 Κωνσταντινούπολη: Ατυπη συμμαχία της αντιπολίτευσης κατά του Ερντογάν στις επαναληπτικές εκλογές

Κύμα αντιδράσεων και «συνασπισμό δυνάμεων» της αντιπολίτευσης φέρνει η απόφαση της Ανώτερης Εκλογικής Επιτροπής στην Τουρκία να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη τον ερχόμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρεται, μια εξέλιξη που πιθανόν να ευνοήσει τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος είναι ο νικητής των εκλογών του Μαρτίου.

«Από σήμερα δεν είμαι πλέον υποψήφιος για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης με το DSP (το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς)», έγραψε στο Twitter ο Μουάμαρ Αϊντίν.

Πρώτη ήττα για Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από 25 χρόνια

Η νίκη του Ιμάμογλου σηματοδότησε την πρώτη φορά μέσα σε 25 χρόνια που το κόμμα του προέδρου Ερντογάν ή τα παλαιότερα από αυτό ισλαμιστικά κόμματα δεν κερδίζουν τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ανακηρύχθηκε δήμαρχος τον περασμένο μήνα επικρατώντας επί του πρώην πρωθυπουργού και υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος, του Μπιναλί Γιλντιρίμ, έπειτα από εβδομάδες έντονης διαμάχης σχετικά με το αποτέλεσμα και από την διεξαγωγή μερικής επανακαταμέτρησης των ψήφων.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του επέμειναν πως οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη είναι άκυρες, καθώς όπως υποστήριξαν σε αυτές ψήφισαν πολίτες των οποίων τα δικαιώματα είχαν αφαιρεθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η Ανώτερη Εκλογική Επιτροπή έκρινε τελικά την Δευτέρα ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν εκ νέου στις 23 Ιουνίου.

Δείχνουν Ιμάμογλου τα υπόλοιπα κόμμα της αντιπολίτευσης

Ο Αϊντίν, ο οποίος χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση της Επιτροπής, συγκέντρωσε περισσότερες από 30.000 ψήφους όταν διεξήχθησαν οι εκλογές στις 31 Μαρτίου. Δεν είναι σαφές αν οι ψηφοφόροι του DSP θα στηρίξουν τον Ιμάμογλου στις νέες εκλογές τον Ιούνιο αλλά και τα δύο κόμματα έχουν κοσμική εκλογική βάση.

Την ίδια ώρα, μικρά κόμματα στην Τουρκία έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξουν τον υποψήφιο των Κεμαλιστών σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την απόφαση για ακύρωση των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Το DSP ανακοίνωσε ότι δεν θα κατεβάσει αντικαταστάτη υποψήφιο τον Ιούνιο στις επαναληπτικές εκλογές στην Κωσνταντινούπολη, σύμφωνα με το δίκτυο NTV.

Πηγή: iefimerida.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση