Οι 3 προκλήσεις για τη Β. Μακεδονία στις σχέσεις με τη Τουρκία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 12 Μαΐου 2019 21:44 Οι 3 προκλήσεις για τη Β. Μακεδονία στις σχέσεις με τη Τουρκία

Η χώρα θα κληθεί αργά η γρήγορα να διάλέξει πλευρά, με την επερχόμενη ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να προκαλεί πιεστικές συνθήκες γι' αυτή

Οι ισορροπίες στις “παραδοσιακές φιλίες” στα Βαλκάνια φαίνεται να κλυδωνίζονται με τη Βόρεια Μακεδονία να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το BalkanInsight. Η χώρα θα κληθεί αργά η γρήγορα να διάλέξει πλευρά, με την επερχόμενη ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να προκαλεί πιεστικές συνθήκες γι' αυτή. 

Δύο μέρες μετά την ιστορική επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία, τα Σκόπια φιλοξένησαν τον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ. Ο τούρκος υπουργός επιβεβαίωσε τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών αλλά υπενθύμισε και τον αγώνα της Τουρκίας ενάντια στον εξόριστο Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Τουρκία θεωρεί τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του τρομοκράτες αλλά και ηθικούς αυτουργούς του του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 και έχει ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν αγνοήσει το αίτημα της Τουρκίας, όμως οι πιέσεις προς τα Βαλκάνια είναι πολύ πιο αποτελεσματικές. Μάλιστα είχε καλέσει αρκετά βαλκανικά κράτη, μεταξύ των οποίων και τη Βόρεια Μακεδονία, να κλείσουν εκπαιδευτικά ιδρύματα που συνδέονται με το κίνημα του Γκιουλέν.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Βόρεια Μακεδονία καλείται να αντιμετωπίσει τρεις προκλήσεις στις σχέσεις της με τη Τουρκία.

-Οι σχέσεις Τουρκίας-Βόρειας Μακεδονίας μετρούν πολλά χρόνια. Οι δύο χώρες έχουν συνάψει σειρά διμερών συμφωνιών σχετικά με τη διπλωματία, την οικονομία, το εμπόριο, τον πολιτισμό, την άμυνα και την ασφάλεια.

Παρά τους στενούς δεσμούς, η Βόρεια Μακεδονία έχει αποτύχει να ανταποκριθεί επιτυχώς στο αίτημα για αγώνα κατά του κινήματος του Γκιουλέν, γεγονός που πολύ πιθανόν να κλυδωνίσει την υποστήριξη της Τουρκίας για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

-Ο νέος “φίλος” της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα αποτελεί μία ακόμα πρόκληση, ειδικά μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Μακεδονία, ο ίδιος δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας θα προστατεύσουν τώρα τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και θα εκπαιδεύσουν τους ομολόγους της στη χώρα μόλις θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα βέβαια φαίνεται να είναι ένας από τους βασικούς εταίρους των Σκοπίων στη στρατιωτική συνεργασία. Η συνεργασία αυτή επικυρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010, όταν τα δύο υπουργεία Άμυνας υπέγραψαν διμερή συμφωνία για τη στρατιωτικο-χρηματοοικονομική συνεργασία.

-Στενά συνδεδεμένη με αυτή την πρόκληση είναι και το Κυπριακό. Κι αργά ή γρήγορα η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να διαλέξει πλευρά. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αναγνωρίσει την Δημοκρατία της Κύπρου ως μέλος και θα πρέπει να διαπραγματευτεί μαζί της. Υπενθυμίζεται πάντως ότι το 2000 τα Σκόπια μόνο στη σκέψη να αναγνωρίσουν την Δημοκρατία της Μακεδονίας, δέχτηκαν τις απειλές της Άγκυρας για διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων. Πάντως η αναγνώριση θα πρέπει να έρθει αφού πρώτα η Βόρεια Μακεδονία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για να μην διακινδυνεύσουν την υποστήριξη της Τουρκίας.

Πηγή: BalkanInsight, thetoc.gr

Φωτογραφία: Reuters

Προσαρμοσμένη αναζήτηση