Ναυάγιο στις συνομιλίες Εργατικών - Συντηρητικών για το Brexit

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019 18:14 Ναυάγιο στις συνομιλίες Εργατικών - Συντηρητικών για το Brexit

Ο Κόρμπιν δήλωσε οι κινήσεις του Συντηρητικού κόμματος προς την επιλογή νέου ηγέτη σημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει γίνει «ακόμα πιο ασταθής».

Το ταραχώδες διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε πάλι σε περιδίνηση σήμερα καθώς το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα κήρυξε τον τερματισμό των διακομματικών συνομιλιών στο λυκόφως της ηγεσίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Σχεδόν τρία χρόνια αφού το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε, με ποσοστό 52% έναντι 48%, υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, είναι ακόμα αβέβαιο πώς, πότε ή εάν θα εγκαταλείψει ποτέ το ευρωπαϊκό κλαμπ του οποίου έγινε μέλος το 1973. Η προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης είναι πλέον η 31η Οκτωβρίου.

Οι συνομιλίες για το Brexit μεταξύ των Συντηρητικών της Μέι και του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος τερματίστηκαν χωρίς συμφωνία μερικές ώρες αφού η Μέι συμφώνησε χθες να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της στις αρχές Ιουνίου.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν απέστειλε σήμερα επιστολή στη Μέι, ενημερώνοντάς την ότι οι συνομιλίες «προχώρησαν όσο μακριά μπορούσαν» λόγω της «αυξανόμενης αδυναμίας και αστάθειας» της κυβέρνησης.

Ο Κόρμπιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Μέι έχει γίνει ασταθής και η εξουσία της έχει διαβρωθεί, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην «ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει την όποια συμφωνία συμβιβασμού». Δήλωσε ότι το κόμμα θα αντιταχθεί στη συμφωνία της Μέι που έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές, όταν αυτή κατατεθεί και πάλι στο κοινοβούλιο.

Τα χέρια της Μέι είναι δεμένα, γνωρίζοντας ότι το να κάνει συμβιβασμούς με τους Εργατικούς θα προκαλέσει μένος στο διχασμένο της κόμμα. Οι Εργατικοί φοβούνται ότι οι όποιοι συμβιβασμοί σε θέματα όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων θα ακυρωθούν από τον διάδοχο της Μέι.

Η δαιδαλώδης κρίσης της Βρετανίας για το Brexit έχει συνταράξει συμμάχους και εχθρούς, και με το αδιέξοδο στο Λονδίνο η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από επιλογές όπως η έξοδος με συμφωνία, η έξοδος άνευ συμφωνίας, οι εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Το αδιέξοδο του Brexit είναι απίθανο να επιλυθεί άμεσα.

Στο Εργατικό κόμμα αποδίδει την ευθύνη η Μέι

Στην ενδοκομματική παράταξη του Εργατικού κόμματος, που επιζητά και στηρίζει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, απέδωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών που είχε επί έξι εβδομάδες η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση για την εξεύρεση συναίνεσης στον τρόπο αποχώρησης από την ΕΕ, και οι οποίες τερματίστηκαν σήμερα με την αποχώρηση του Εργατικού κόμματος.

Σε ομιλία της στο Μπρίστολ, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, η Τερέζα Μέι, συμφώνησε με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, στο ότι επρόκειτο για εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαν σημειώσει πρόοδο και εξήγησε ότι υπήρχαν σημεία όπου υπήρξε κοινό έδαφος των δύο πλευρών, και άλλα που αποδείχτηκαν δυσκολότερα. «Συγκεκριμένα», είπε, «δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή θέση στο κόμμα των Εργατικών για το κατά πόσο θέλουν την ολοκλήρωση του Brexit ή τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, που μπορεί να το ανατρέψει».

Η πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά την ανάγνωση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης στο κοινοβούλιο, όταν οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την σκληρή επιλογή: να ψηφίσουν για αυτό που αποφασίστηκε στο δημοψήφισμα και ολοκλήρωση του Brexit ή να αποφύγουν το Brexit με κάθε αβεβαιότητα που αυτό συνεπάγεται.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το Συντηρητικό κόμμα γιατί είναι το μόνο που μπορεί να φέρει σε πέρας το Brexit και να οδηγήσει τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό, τόνισε, δεν μπορεί να το κάνει κανείς άλλος, αφού το Εργατικό κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό κόμμα Σκοτίας καταψήφισαν επανειλημμένα την ολοκλήρωση του Brexit, ενώ ο Νάιτζελ Φαράτζ δεν εργάζεται εποικοδομητικά για το εθνικό συμφέρον.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση