Η μεγαλύτερη απεργία στην εκπαίδευση στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019 15:02 Η μεγαλύτερη απεργία στην εκπαίδευση στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας

Ζητούν υψηλότερους μισθούς και λιγότερες ώρες εργασίας.

Δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές στη Νέα Ζηλανδία απεργούν σήμερα -μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης του «προϋπολογισμού για την ευημερία των πολιτών»- ζητώντας υψηλότερους μισθούς και λιγότερες ώρες εργασίας στη μεγαλύτερη απεργία που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην ιστορία της χώρας στον χώρο της εκπαίδευσης.

Σχεδόν 50.000 δάσκαλοι και καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν στην απεργία σε όλη την επικράτεια της χώρας, σύμφωνα με τα σωματεία τους, με αποτέλεσμα να παραμείνουν πολλά σχολεία κλειστά.

Η κυβέρνηση της Άρντερν θα καταθέσει αύριο τον πρώτο της «προϋπολογισμό για την ευημερία των πολιτών», ο οποίος παρουσιάστηκε παγκοσμίως ως μια νέα προσέγγιση στη δημοσιονομική διαδικασία αποφάσεων καθοδηγούμενος από ένα ευρύτερο φάσμα δεικτών με στόχο την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών.

Τα συνδικάτα των δασκάλων και καθηγητών διαπραγματεύονται επί μήνες με την κυβέρνηση για μισθολογικές αυξήσεις και μέτρα μείωσης του ωραρίου εργασίας αλλά μέχρι στιγμής βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ο υπουργός Παιδείας Κρις Χίπκινς δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, νωρίτερα αυτόν τον μήνα όταν προαναγγέλθηκαν οι απεργίες ότι η κυβερνητική πρόταση για άλλα 703 εκατομμύρια ευρώ σε αυξήσεις μισθών μέσα σε μια τετραετία είναι «η καλύτερη προσφορά που δέχτηκε ο κλάδος την τελευταία δεκαετία» και όπως δήλωσε σήμερα στον σταθμό Radio New Zealand δεν υπάρχουν περισσότερα χρήματα για τον συγκεκριμένο κλάδο στον φετινό προϋπολογισμό.

Η απεργία υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Άρντερν στη διαδικασία υλοποίησης της δέσμευσής της όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2017 να διοχετεύσει χρήματα στις κοινωνικές υπηρεσίες και να καταπολεμήσει τις οικονομικές ανισότητες.

Παράλληλα η πρωθυπουργός κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης έγγραφα που απέσπασε με υποκλοπές και αφορούν τον προϋπολογισμό. Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα ανακοίνωσε ότι κάποιες από τις διαρροές περιέχουν ανακριβείς πληροφορίες.

Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα αλλά το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Εθνικό Κόμμα αρνείται ότι εμπλέκεται σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.

Ο «προϋπολογισμός για την ευημερία των πολιτών» αναμένεται ότι θα είναι ορόσημο για την κεντροαριστερή κυβέρνηση της Άρντερν και παρακολουθείται διεθνώς από τους προοδευτικούς πολιτικούς που επιθυμούν να διαπιστώσουν αν θα έχει τα αποτελέσματα που επιδιώκει με το να εστιάζει στην «ευγένεια, την ενσυναίσθηση και την ευημερία».

Η κυβέρνηση της Άρντερν έχει ήδη αποκαλύψει κάποια βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού όπως η επένδυση εκατομμυρίων για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής και της σεξουαλικής βίας, η δημιουργία περισσότερων χώρων στέγασης για τους άστεγους και η μείωση του αριθμού των φυλακισμένων Μαορί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση