ΗΠΑ: Παραιτείται ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019 20:43 ΗΠΑ: Παραιτείται ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ

Χαρακτήρισε «ανάρμοστο» το να καταθέσει περαιτέρω σχετικά με την έρευνα για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές.

Παραιτείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ, καθώς ολοκλήρωσε την έρευνα για τη φερόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. 

Ο Μιούλερ, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με την έρευνα, επεσήμανε ότι η επίρριψη κατηγοριών σε βάρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν μέσα στις επιλογές που θα μπορούσε να εξετάσει, βάσει των οδηγιών από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο ίδιος χαρακτήρισε «ανάρμοστο» το να καταθέσει περαιτέρω σχετικά με την έρευνα για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές.

Τον Απρίλιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση Μιούλερ, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε κάποια συνωμοσία ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και στη Ρωσία. Εντούτοις, η έκθεση περιελάμβανε δέκα επεισόδια σε σχέση με τις ενέργειες του Τραμπ που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανή παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. 

Η Ρωσία επανειλημμένα έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς περί παρεμβάσεων στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες έχουν αναδυθεί για να δικαιολογήσουν την ήττα της Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016, όπως επίσης και προκειμένου να αποπροσανατολίσει την προσοχή του κοινού από τα πραγματικά περιστατικά απάτης και διαφθοράς στις εκλογές. 

Τραμπ: Τίποτε δεν άλλαξε, η υπόθεση έκλεισε

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε άμεσα στις δηλώσεις του ειδικού εισαγγελέα τονίζοντας ότι τίποτε δεν άλλαξε και πως η "υπόθεση έκλεισε".

"Υπήρχαν ανεπαρκή στοιχεία και συνεπώς, στην Χώρα μας, ένα άτομο είναι αθώο", έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. "Η υπόθεση έκλεισε!". Ωστόσο, ο Μάλερ στις δηλώσεις του δεν υποστήριξε ότι ο Τραμπ είναι αθώος. "Αν είχαμε την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος σαφώς δεν είχε διαπράξει ένα έγκλημα, θα το είχαμε πει", τόνισε ο ειδικός εισαγγελέας λεπτά νωρίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση