Βloomberg: Ανάπτυξη των S-400 στις νότιες ακτές της εξετάζει η Τουρκία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019 12:05 Βloomberg: Ανάπτυξη των S-400 στις νότιες ακτές της εξετάζει η Τουρκία

Το ενδεχόμενο να αναπτύξει συστοιχίες πυραύλων S-400 στις νότιες ακτές της μελετά η Άγκυρα σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Οι συστοιχίες θα αναπτυχθούν κοντά στα πλοία του στόλου της που θα συνοδεύουν τα ερευνητικά σκάφη.

Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές το πρακτορείο σημειώνει ότι οι S-400, που ενδέχεται να παραδοθούν σε μερικές εβδομάδες «μπορούν να αυξήσουν δραματικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου βρίσκεται σε διαμάχη με την Κύπρο – μέλος της Ε.Ε. για εξορύξεις υδρογονανθράκων».

Επισημαίνεται ότι αν και εξετάζονται και άλλες επιλογές, η ανάπτυξη των S-400 στις νότιες ακτές της γείτονος «θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους αντιπάλους και συμμάχους της Τουρκίας στην περιοχή, ότι είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα συμφέροντά της στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας».

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα των S-400 στη σύνοδο των G-20 στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα. 

Αργά την Πέμπτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της ευθυγραμμιζόμενη με το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο».

 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση