Η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν θέλει παραπομπή Τραμπ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2019 11:10 Η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν θέλει παραπομπή Τραμπ

Μπορεί η υποστήριξη των Δημοκρατικών για το ενδεχόμενο παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ να αυξάνεται σταδιακά, αλλά η πλειοψηφία των Αμερικανών παραμένει αντίθετη.

Η υποστήριξη των Δημοκρατικών για το ενδεχόμενο παραπομπής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (impeachment) αυξάνεται σταδιακά.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των Αμερικανών παραμένει αντίθετη σε μία τέτοια προοπτική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό του CNN από την SSRS.

Παράλληλα, το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ παραμένει σταθερό σε σύγκριση με το ποσοστό αποδοχής του, στα τέλη Απριλίου. Έτσι, το 43% των ερωτηθέντων εκφράζονται θετικά για τον Αμερικανό πρόεδρο, έναντι ποσοστού 52% που εκφράζονται αρνητικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης.

Η υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης σε ενδεχόμενη παραπομπή του προέδρου Τραμπ αυξήθηκε από το 37% στο 41% κατά την περίοδο που διανύουμε.

Αυτοί που υποστήριζαν την παραπομπή του προέδρου Τραμπ είχαν καταγραφεί στο 43% τον Δεκέμβριο, ενώ το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί στο 47%, σε προηγούμενη δημοσκόπηση, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι ποσοστό 54% των Αμερικανών πολιτών, είναι σήμερα κατά μιας ενδεχόμενης παραπομπής του προέδρου Τραμπ.

Η αύξηση του ποσοστού που είναι υπέρ μιας παραπομπής του Τραμπ, πυροδοτείται κυρίως από τους Δημοκρατικούς, καθώς το ποσοστό τους για την δρομολόγηση μιας τέτοιας εξέλιξης έχει αυξηθεί στο 76% σήμερα, έναντι ποσοστού 69% τον Απρίλιο.

Οι Λευκοί που έχουν πτυχία κολεγίων έχουν επίσης αυξήσει το ποσοστό τους, για μία ενδεχόμενη παραπομπή του προέδρου Τραμπ. Σε δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει τον Απρίλιο και τον Μάρτιο λιγότεροι από 3 στους 10 στην ομάδα αυτή υποστήριζαν την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών παραπομπής, ενώ το ποσοστό αυτό έχει σήμερα αυξηθεί στο 41%.

Μία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, μετά την δημοσιοποίηση ενός επεξεργασμένου αντιγράφου του πορίσματος του Ρόμπερτ Μάλερ, έδειχνε ότι η δημοσιοποίηση του πορίσματος είχε μικρή επιρροή στην αλλαγή της άποψης της αμερικανικής κοινής γνώμης κι αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας παραπομπής του προέδρου Τραμπ.

Η ίδια δημοσκόπηση άφηνε να εννοηθεί ότι ίσως είχε αυξηθεί το ποσοστό των Αμερικανών πολιτών που εκτιμούσαν ότι οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο προχωρούσαν πολύ, με την ενεργοποίηση των ερευνών σε βάρος του προέδρου Τραμπ.

Λιγότεροι είναι σήμερα αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι Δημοκρατικοί το παρακάνουν με τις έρευνες σε βάρος του Τραμπ, σε ποσοστό 40% εκφράζουν την υποστήριξή τους στις έρευνες των Δημοκρατικών στη νέα δημοσκόπηση, έναντι ποσοστού 44% τον Απρίλιο.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν πράττει αρκετά για να συνεργαστεί με τις έρευνες (53%), ενώ το ποσοστό αυτό είχε καταγραφεί στο 54% τον Απρίλιο.

Παράδοξα, η χαλάρωση της εντύπωσης ότι οι Δημοκρατικοί το έχουν παρακάνει με τις έρευνες τους σε βάρος του προέδρου Τραμπ καταγράφεται σε μεγάλο ποσοστό, μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων. Το 84% των Ρεπουμπλικάνων υποστήριζαν ότι οι Δημοκρατικοί έχουν ξεπεράσει τα όρια τον Απρίλιο, έναντι ποσοστού 76% σήμερα.

Η αντίδραση του προέδρου Τραμπ στις έρευνες που έχουν ενεργοποιηθεί από τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων, εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο ίδιος διερευνάται περισσότερο, από οποιονδήποτε άλλο προηγούμενο πρόεδρο, ενώ στο μεγαλύτερο ποσοστό (65%) η αμερικανική κοινή γνώμη συμφωνεί με την άποψη αυτή.

Ωστόσο, οι ερωτηθέντες στη νέα δημοσκόπηση δεν ξεκαθαρίζουν από τις απαντήσεις τους, αν οι έρευνες που έχουν αρχίσει για τον Τραμπ είναι άδικες απέναντι στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου. Το 47% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι δικαίως διεξάγονται οι έρευνες, έναντι ποσοστού 44% που πιστεύει ότι οι έρευνες δεν στηρίζονται σε γεγονότα.

Οι λευκές πλειοψηφίες στο πλαίσιο κομματικής άποψης πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με περισσότερες έρευνες, σε σύγκριση σε άλλους προέδρους των ΗΠΑ. Οι κομματικές θέσεις επηρεάζουν την εκτίμηση των ερωτηθέντων για το αν οι έρευνες διεξάγονται δικαίως ή μη. Ποσοστό 75% των Δημοκρατικών υποστηρίζει ότι οι έρευνες σε βάρος του προέδρου Τραμπ διεξάγονται δικαίως, ενώ το 74% των Ρεπουμπλικάνων υποστηρίζει ότι η διεξαγωγή τους είναι άδικη για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Από την άλλη μεριά, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που αντιστέκεται στις παροτρύνσεις των προοδευτικών μελών της κοινοβουλευτικής της ομάδας για την (άμεση) έναρξη των διαδικασιών παραπομπής του προέδρου Τραμπ, βλέπει το ποσοστό αποδοχής της να παραμένει σταθερό (40%), ενώ οι αρνητικές γνώμες για την στάση της καταγράφονται σε ποσοστό 48%.

Η καταγραφή των προτιμήσεων μεταξύ των μετριοπαθών και των συντηρητικών Δημοκρατικών αναφορικά με την Πελόζι, ήταν στο 58% τον Δεκέμβριο, πριν από την επιστροφή της στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο 64% τον Φεβρουάριο, ένα μήνα μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων της και στο 73% σήμερα.

Τα 2/3 των Αμερικανών (67%) υποστηρίζουν ότι ο Μάλερ θα πρέπει να καταθέσει δημοσίως στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένων και των πλειοψηφιών 88% (Δημοκρατικοί) και 62% (Ανεξάρτητοι). Το ίδιο υποστηρίζει ποσοστό 49% των Ρεπουμπλικάνων.

Η δημοσκόπηση διενεργούνταν τη νύχτα πριν από την δημόσια δήλωση που έκανε ο Μάλερ την προηγούμενη εβδομάδα, σχολιάζοντας δημοσίως -για πρώτη φορά- την έρευνα που έκανε για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ωστόσο, η δήλωσή του Μάλερ δεν φαίνεται να επηρέασε τις απόψεις σχετικά με μία δημόσια κατάθεσή του στο Κογκρέσο. Η άποψη για μία δημόσια κατάθεση του Μάλερ ενώπιον των μελών του Κογκρέσου, ήταν σταθερή κατά τις τέσσερις βραδιές διεξαγωγής της δημοσκόπησης.

Το 76% των Αμερικανών δεν θεωρούν πιθανή μία συνεργασία μεταξύ του προέδρου Τραμπ και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για άλλα θέματα κι ενώ οι έρευνες σε βάρος του θα συνεχίζονται. Ποσοστό 36% υποστηρίζει ότι η έλλειψη συνεργασίας αποτελεί σφάλμα του προέδρου, ενώ το 31% πιστεύει ότι οφείλεται στους Δημοκρατικούς.

Ποσοστό 56% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Τραμπ χειρίζεται τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, ενώ το 33% εγκρίνει τους χειρισμούς του.

Το γενικό ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ είναι περίπου ίδιου με αυτό που είχε ο πρόεδρος Ρίγκαν την αντίστοιχη περίοδο της προεδρίας του το 1983, αλλά κι αυξημένο από το ποσοστό αποδοχής του Τζίμι Κάρτερ (32%) το 1979.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρία SSRS κι από τις 28 έως και τις 31 Μαΐου, με την συμμετοχή τυχαίου εθνικούς δείγματος 1.006 ενηλίκων μέσω κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας κι από άτομο που έκανε τις ερωτήσεις. Το ποσοστό στατιστικού λάθους προσδιορίζεται στο +- 3,8%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση