Οι ΗΠΑ εμμένουν να ζητούν από την Τουρκία να ακυρώσει την αγορά των S-400

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 21:49 Οι ΗΠΑ εμμένουν να ζητούν από την Τουρκία να ακυρώσει την αγορά των S-400

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, η Ουάσιγκτον έδωσε στην Άγκυρα προθεσμία έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας

Οι ΗΠΑ κατέστησαν για μία ακόμη φορά σαφές ότι αν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, δεν θα πάρει τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Την δήλωση αυτή έκανε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσισον.

Η Χάτσισον δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία εξακολουθεί να σπείρει διχόνοια σε μια σειρά χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ώστε να αποδυναμώσει κατ’ αυτόν τον τρόπο την Συμμαχία. Η αγορά των S-400 από την Τουρκία, υπογράμμισε η Χάτσισον, θα δώσει στο Κρεμλίνο τη δυνατότητα να επιτύχει αυτό τον στόχο, επειδή στην περίπτωση αυτή τα F-35 θα γίνουν τρωτά από τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, η Ουάσιγκτον έδωσε στην Άγκυρα προθεσμία έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας να αποφασίσει αν είναι έτοιμη να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία και να επιλέξει το αμερικανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

«Η Τουρκία είναι μια κυρίαρχη χώρα και μπορεί να λαμβάνει αυτοτελείς αποφάσεις. Αλλά δεν μπορούν να πάρουν τα μαχητικά F-35, αν θέλουν να εγκαταστήσουν στο έδαφος τους S-400. Δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο. Δεν θέλουμε να είμαστε καθοιονδήποτε τρόπο τρωτοί μέσα στα όρια του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε η Χάτσισον.

«Έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν, είτε το ένα , είτε το άλλο, αλλά όχι όλα μαζί» είπε η Χάτσισον και προσέθεσε ότι εάν η Τουρκία δεν ακυρώσει την αγορά των S-400 δεν θα αποκτήσει τα F-35. 

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση