Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα… σκαριά το Italexit; Το παράλληλο νόμισμα, ο Σαλβίνι… Βαρουφάκης και η απειλή της Κομισιόν

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019 12:53 Στα… σκαριά το Italexit; Το παράλληλο νόμισμα, ο Σαλβίνι… Βαρουφάκης και η απειλή της Κομισιόν

Η Ιταλία είναι και με τη… βούλα της Κομισιόν το νέο «κακό παιδί» της ευρωζώνης. Οι Βρυξέλλες απειλούν με κυρώσεις για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την ίδια ώρα επανέρχονται τα σενάρια για ένα παράλληλο νόμισμα, εφεύρημα των συμβούλων του Ματέο Σαλβίνι.

Η δημιουργία ενός παράλληλου νομίσματος στην Ιταλία, για να μπορεί η κυβέρνηση να πληρώνει τα χρέη της, δεν προέκυψε τώρα. Ήταν γνωστή από τις εκλογές του 2018 αλλά πλέον και με την Κομισιόν να απειλεί με κυρώσεις για το υπερβολικό έλλειμμα, το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα.

Πέρα από το γεγονός πως η πρόταση για παράλληλο νόμισμα (μόνο για εσωτερική χρήση) είναι ιδέα συμβούλων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι (ο οποίος βγήκε ενισχυμένος από τις ευρωεκλογές εξαιτίας του 34,5%), την περασμένη εβδομάδα, η πρόταση αυτή ψηφίστηκε από την ιταλική Βουλή.

Αυτό που προτείνουν είναι η έκδοση υποσχετικών, μικρής ονομαστικής αξίας, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο ανταλλαγής. Σύμφωνα με τους Financial Times, ουσιαστικά το σχέδιο έχει ως εξής: να τυπωθεί ένα νέο νόμισμα το επονομαζόμενο και mini-BOTs, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από την κυβέρνηση για να πληρώσει τα χρέη της προς επιχειρήσεις όσο και από τους πολίτες για να πληρώσουν φόρους! Κάτι σαν αυτό που φέρεται να είχε προτείνει για την Ελλάδα ο Γιάνης Βαρουφάκης, πληρωμές με υποσχετικές.

Εμπνευστές του «παράλληλου νομίσματος» είναι ο Κλαούντιο Μπόργκι (σφοδρός επικριτής του ευρώ), ένας από τους πιο ισχυρούς οικονομικούς συμβούλους της Λέγκας και ο Αλμπέρτο Μπανιάι, πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών στη Γερουσία. Θέλουν δηλαδή να δημιουργηθεί ένα εσωτερικό παράλληλο νόμισμα, ξεχωριστό από το επίσημο νόμισμα της Ιταλίας, το ευρώ.

Αν και το θέμα παραμένει θολό, ο Τομάζο Μονατσέλι, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bocconi δήλωσε ότι τα mini-BOTs μπορεί να κυμαίνονται από 1 έως 50 ευρώ σε ονομαστική αξία, χωρίς επιτόκιο ούτε και ημερομηνία λήξης. Η έκδοση εσωτερικού παράλληλου νομίσματος περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της Λέγκα για τις εκλογές του ’18, ενώ και η προγραμματική συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης με το Κίνημα των 5 Αστέρων, τα περιλαμβάνει επίσης.

 

Πάντως, παρά το γεγονός πως η πρόταση για το παράλληλο νόμισμα ψηφίστηκε από τη Βουλή, δύσκολα θα εφαρμοστεί, αφού αναλυτές θεωρούν πως ό,τι ψηφίστηκε έχει μικρή σημασία νομοθετικά. Η πρόταση δεν ήταν δεσμευτική και η ψηφοφορία ήταν ενδεικτική, κάτι που είναι αρκετά σύνηθες στην Ιταλία. «Αυτές οι προτάσεις δεν έχουν πρακτικές συνέπειες. Είναι προτάσεις στην κυβέρνηση, τίποτα περισσότερο» έκρινε ο Τομάζο Μονατσέλι.

Θέλουμε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες

Και ενώ η υπόθεση «παράλληλο νόμισμα» έρχεται ξανά στο προσκήνιο, διάλογο με τις Βρυξέλλες θέλει να κάνει ο εκ των αντιπροέδρων της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο. Στόχος, φυσικά, να αποφύγει η Ιταλία την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας για το αυξανόμενο ιταλικό χρέος.

Τέτοιες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται από πολιτικούς, όχι «γραφειοκράτες», δήλωσε ο Ντι Μάιο στον ραδιοσταθμό Radio 1 της RAI, προσθέτοντας πως δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για δημοσιονομική διόρθωση. «Δεν θα πρέπει να γίνει δημοσιονομική διόρθωση», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Ντομπρόφσκις: Διορθώστε το έλλειμμα

Η Ιταλία θα χρειαστεί μεγάλη δημοσιονομική διόρθωση φέτος και του χρόνου για να αποφύγει την υπαγωγή της στη διαδικασία επί παραβάσει και την επιβολή ποινών για την επιδείνωση των στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού της, διεμήνυσε στη Ρώμη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica.

«Αυτό που χρειάζεται είναι μια ουσιώδης διόρθωση του ελλείμματος το 2019 και το 2020», υποστηρίζει ο Ντομπρόβσκις, μία ημέρα μετά την έναρξη από την Κομισιόν μιας διαδικασίας που ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή προστίμων και να κλιμακώσει τη σύγκρουση των Βρυξελλών με την κυβέρνηση της Λέγκας (άκρα δεξιά) και του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό») στη Ρώμη.

Για τον Ντομπρόβσκις, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της Ιταλίας, που προβλέπει τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης —την προωθεί η Λέγκα— μπορεί να αποδειχθεί πολύ δαπανηρή και να επιδεινώσει περαιτέρω τα δημοσιονομικά της χώρας.

πηγή: newsit.gr

Με πληροφορίες και από Financial Times