Reuters: Προειδοποιήσεις και όχι κυρώσεις της ΕΕ στην Άγκυρα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 11:50 Reuters: Προειδοποιήσεις και όχι κυρώσεις της ΕΕ στην Άγκυρα

Αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters.

Ωστόσο, αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή).

Κατά μία ευρωπαϊκή πηγή εξάλλου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων για την ενταξιακή πορεία Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. 

Ως προς την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.  

Bloomberg: Προειδοποιήσεις με αντίποινα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να απειλήσει με αντίποινα την Τουρκία για τις εξορυκτικές της δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια ακόμη ένδειξη επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ θα διακηρύξουν ότι θα παγώσουν τις διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ενώ θα επαναλάβουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα, σύμφωνα με σχέδιο ανακοινωθέντος του οποίου έλαβε γνώση το Bloomberg. Επίσης, η ΕΕ θα αποστείλει το μήνυμα ότι ενδέχεται να υπάρξει κλιμάκωση, καθώς «η Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει υποστηρίζοντας πλήρως την Κύπρο», εφόσον συνεχιστούν οι γεωτρήσεις. Το σχέδιο πρόκειται να υποβληθεί σήμερα προς έγκριση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Καμπανάκι Προδρόμου και για το Καστελόριζο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η Άγκυρα να στείλει ερευνητικό πλοίο και στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου άφησε μέσω του ΣΚΑΪ ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, τονίζοντας ότι οι τουρκικές απειλές είναι συνεχόμενες. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά παραβίαση της ΕΕ. 

«Η Τουρκία έχει κόψει κάθε γέφυρα με την ΕΕ. Έχει περιέλθει σε κατάσταση πλήρους αδράνειας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τώρα υπάρχει συζήτηση και για άλλα ζητήματα που την ενδιαφέρουν πολύ όπως η βίζα ή η διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης… όλα αυτά πρέπει να ενεργοποιηθούν» σημείωσε ο κ. Προδρόμου, ζητώντας συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (Πέμπτη και Παρασκευή).

«Ο υπουργός Εξωτερικών μας Νίκος Χριστοδουλίδης με τη συμπαράσταση της Ελλάδας και του κ. Κατρούγκαλου προσπαθεί να ενεργοποιήσει τις προηγούμενες πολύ ισχυρές τοποθετήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου (…) Αυτή τη στιγμή μεθοδεύεται ανασχετική αντίδραση, το ότι η Τουρκία λαμβάνει υπόψιν τι συμβαίνει στην ΕΕ φάνηκε από προχθές από τη διακήρυξη της Βαλέτας και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά». 

Η Τουρκία, συνέχισε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει αυτοαπομονωθεί από τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής, μόνη της έχει απομονωθεί. «Επιθυμούμε συνεργασίες μέσα από το διεθνές δίκαιο η Τουρκία έχει άλλη λογική» εξήγησε. 

«Δεν είμαστε εμείς που θα επιβεβαιώσουμε ή θα διαψεύσουμε ότι ξεκίνησαν οι τουρκικές γεωτρήσεις, αλλά έχουμε απειλές και για δεύτερο ερευνητικό σκάφος και δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, έχουμε και πολύ προσβλητικές δηλώσεις για την Κυπριακή δημοκρατία για την ΕΕ, η στάση της Τουρκίας πρόκειται για παραβίαση της ΕΕ πλέον» επισήμανε ο Πρόδρομος Προδρόμου. 

«Το Φατίχ βρίσκεται 36 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι θα κάνει γεωτρήσεις ήδη αυτό αποτελεί παραβίαση της ΑΟΖ τόνισε.

Ο ρόλος των ΗΠΑ 

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των διπλωματικών κινήσεων που γίνονται, πολύ μεγάλη σημασία είχε και η τοποθέτηση του αμερικανικού παράγοντα. Το Στέιτ Ντιπαρτμεντ χαρακτήρισε ως ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή  την τοποθέτηση που είχε κάνει στις αρχές Μαΐου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας την προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως είναι προφανές, η ιδιαίτερα σκληρή προς την Τουρκία δήλωση των ΗΠΑ σχετίζεται και με την ολοένα και αυξανόμενη αποστασιοποίηση των δύο κοντινών μέχρι πρότινος συμμάχων, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στην υπόθεση των s-400 και την τουρκική προσέγγιση προς τη Ρωσία. 

Ακιντζί: Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας

Δεν είναι εφικτό να αποτρέψεις ή να φτάσεις κάπου ενεργώντας εκφοβιστικά, απειλώντας με συλλήψεις, δήλωσε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί για τα εντάλματα σύλληψης εναντίον του προσωπικού του Φατίχ, υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να κάνει μια συνεργασία οφέλους με τις χώρες και τις εταιρείες που έχει αδειοδοτήσει στην ΑΟΖ, οι οποίες έχουν κάνει «ένα ιστορικό λάθος. Όλες λένε από την μια ότι μερίδιο έχουν και οι Τουρκοκύπριοι σε αυτόν τον πλούτο, μετά γυρνάνε στους Ελληνοκύπριους και λένε “είναι κυριαρχική σας περιοχή, συνεχίστε μόνοι σας”».

Ο Μ. Ακιντζί έδωσε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ για τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα και είπε ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι Τουρκία και ψευδοκράτος θα εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους και πως διέξοδος στην ένταση είναι να μπορέσει να βρεθεί μια λύση εντός διεθνούς δικαίου. Υποστήριξε ότι για να έχουν πραγματική και νομική ισχύ τα όσα κάνει η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να υπάρξουν δύο συγκλίσεις.

Η μία, είπε, να γίνει μια κοινή επιτροπή με τους Τουρκοκύπριους που θα ασχοληθεί με τον προγραμματισμό έως και την εμπορικότητα των φυσικών πόρων και η δεύτερη, πρόσθεσε, ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί από την ενεργειακή ισορροπία στην περιοχή, η Τουρκία που είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση