Τουρκία κατά Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αποφάσεις σε εντελώς ελληνική γραμμή!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 08:30 Τουρκία κατά Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αποφάσεις σε εντελώς ελληνική γραμμή!

Εξόργισε την Τουρκία η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Κάνουν λόγο για «αποφάσεις σε μια εντελώς ελληνική γραμμή». Κατηγορεί την Ε.Ε. ότι μετατρέπει τις σχέσεις της με την Άγκυρα σε όμηρο λόγω Κυπριακού! «Οι αποφάσεις για την Ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης, αλλάξτε τις».

Τα όσα αποφάσισε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προκλητική στάση που κρατά η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο κάθε άλλο παρά… άρεσαν στην Άγκυρα. Με μια οργισμένη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία επιτίθεται σε Ελλάδα, Κύπρο και φυσικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει την απόφαση των Ευρωπαίων (σ.σ. να σεβαστεί η Τουρκία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου κι αν δεν το κάνει να τις επιβληθούν κυρώσεις) «ελληνική γραμμή», κρίνει ως λάθος από πλευράς Ε.Ε. την ένταξη της Κύπρου το 2004 και κατηγορεί την Ένωση πως εξαιτίας αυτού του λάθους κρατά «όμηρο» τις ευρωτουρκικές σχέσεις! Φυσικά, δεν λείπουν οι απειλές και οι «υποσχέσεις» για υπεράσπιση όσων η Άγκυρα θεωρεί δικαιώματά της.

«Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει σήμερα τις αποφάσεις της με μια εντελώς ελληνική γραμμή» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση πως «κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων, δεν έδρασε ως σύνολο αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα συμφερόντων στις διαπραγματεύσεις. Αυτό αντιβαίνει στην ιδρυτική φιλοσοφία της ΕΕ. Απορρίπτουμε τα θέματα που καταγράφονται στο τμήμα των αποφάσεών μας σχετικά με τη χώρα μας.

Τα ψηφίσματα δείχνουν πόσο μακριά είναι η ΕΕ από την κατανόηση των βημάτων που έχει πάρει η Τουρκία παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το 2004, η ΕΕ έκανε ένα μεγάλο λάθος δεχόμενη ως μέλος της την Κύπρο. Τώρα για χάρη της διατήρησης αυτού του λάθους υποβιβάζει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο κυπριακό και τις μετατρέπει σε όμηρο αυτού του προβλήματος.

Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ συμβαλλόμενο μέρος σε διμερή ζητήματα στο παρελθόν σχετικά με την εικαζόμενη αντιτιθέμενη θαλάσσια δικαιοδοσία των μελών της.

Οι αποφάσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτό την προκατειλημμένη και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα στάση», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Άγκυρα μάλιστα διαμηνύει (!) πως «μέχρι να συμβεί αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή δικαιοδοσίας τους. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Παρά την μεροληπτική στάση η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστικά βήματα στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενόψει παγκόσμιων προκλήσεων όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και η ενεργειακή ασφάλεια, θα είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να εγκαταλείψει τη μεροληψία και να ενεργήσει με ένα στρατηγικό όραμα» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας».

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση