Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oργή Αγκυρας κατά της ΕΕ μετά τις απειλές για κυρώσεις

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 09:10 Oργή Αγκυρας κατά της ΕΕ μετά τις απειλές για κυρώσεις

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι με τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ στέλνουν οι ευρωπαϊκές χώρες καθώς συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Αγκυρας που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι τίποτα δεν θα την σταματήσει.

Οι πρώτες κινήσεις έγιναν στο  Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που μετά την συνεδρίαση του στο Λουξεμβούργο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Κομισιόν να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» για την Τουρκία, ώστε να «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».  Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε έντονο παρασκήνιο, με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου να απαιτούν άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Άγκυρας. Σημειώνεται ότι το σχετικό Κείμενο Συπερασμάτων θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν άμεση σε όλα τα επίπεδα. Λίγη ώρα αργότερα εξέδωσε NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου για τις 20 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Σε ελληνική γραμμή οι αποφάσεις της ΕΕ

Ακολούθησε η επίσημη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΕΕ. «Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει σήμερα τις αποφάσεις της με μια εντελώς ελληνική γραμμή» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων, η ΕΕ δεν έδρασε ως σύνολο αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα συμφερόντων στις διαπραγματεύσεις. Αυτό αντιβαίνει στην ιδρυτική φιλοσοφία της ΕΕ. Απορρίπτουμε τα θέματα που καταγράφονται στο τμήμα των αποφάσεών μας σχετικά με τη χώρα μας.

Τα ψηφίσματα δείχνουν πόσο μακριά είναι η ΕΕ από την κατανόηση των βημάτων που έχει πάρει η Τουρκία παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το 2004, η ΕΕ έκανε ένα μεγάλο λάθος δεχόμενη ως μέλος της την Κύπρο. Τώρα για χάρη της διατήρησης αυτού του λάθους υποβιβάζει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο κυπριακό και τις μετατρέπει σε όμηρο αυτού του προβλήματος. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ συμβαλλόμενο μέρος σε διμερή ζητήματα στο παρελθόν σχετικά με την εικαζόμενη αντιτιθέμενη θαλάσσια δικαιοδοσία των μελών της.

Οι αποφάσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτό την προκατειλημμένη και αποσυνδεδεμένη  από την πραγματικότητα στάση .Μέχρι να συμβεί αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή δικαιοδοσίας τους. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει.Παρά την μεροληπτική στάση  η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστικά βήματα στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. . Ενόψει παγκόσμιων προκλήσεων όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και η ενεργειακή ασφάλεια, θα είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να εγκαταλείψει τη μεροληψία και να ενεργήσει με ένα στρατηγικό όραμα» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. 

Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επανέλαβε τα περί προστασίας των τουρκικών συμφερόντων στην ανατολική Μεσόγειο

Κανένας λόγος δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από το να προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να επιδιώκουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ερντογάν σε ένα δείπνο στην Κωνσταντινούπολη που διοργάνωσε μια τοπική οργάνωση. Πρόσθεσε ότι ξένες χώρες δεν μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις μελών του πληρώματος πλοίων εξερεύνησης αερίου κοντά στην Κύπρο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν διερωτώμενος: «Μα ποιος είσαι εσύ και μας λες να αποχωρήσουμε; Εσύ έχεις εδώ ακτογραμμή; Έχεις εσύ σχέση με τη περιοχή; Αλλά η Τουρκία δεν έχει μόνο ακτογραμμή, είναι και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Εδώ η Ελλάδα μπορεί να μιλάει. Και η Βρετανία μπορεί να μιλά. Γιατί; Επειδή είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αλλά εσύ δεν μπορείς να μιλάς. Εσύ έχεις μια εταιρεία, ας μιλήσει η εταιρεία σου. Η Total. Αλλά εμείς είμαστε μέσα στη δουλειά αυτή».

Παιχνίδια με την Αμμόχωστο

‘Ηρθε πλέον η ώρα να κάνουμε ένα απτό βήμα για τα Βαρώσια, δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι που ανακοίνωσε την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για την σύσταση μια ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη. Θα διαπιστώσει, είπε, τα περιουσιακά στοιχεία των βακουφίων, ποια είναι τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, θα τα καταγράψει σε μια έκθεση που θα δοθεί στον ίδιο. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, συνέχισε ο κ. Οζερσάι, θα καθορίσουν την πολιτική – όπως ανέφερε – που θα ακολουθήσουν στα Βαρώσια. Στην ομάδα αυτή, είπε, θα «επωφεληθούν από ονόματα που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αρένα».

Ως «κυβέρνηση», δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, θα ενεργήσουν με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων». Οι όροι εντολής αυτής της ομάδας θα ετοιμαστούν με βάση την απόφαση του «υπουργικού», πρόσθεσε, και τις επόμενες ημέρες θα απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτή την εργασία.

Θα ενημερώσουν επίσης, είπε, την επόμενη περίοδο και τον Τ/κ ηγέτη αλλά και την «βουλή» σχετικά με το θέμα. Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε και στο μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια λέγοντας ότι εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν τα συμβόλαια και κάποιοι που μένουν σε σπίτια στο εν λόγω χωριό θα μετακινηθούν. Έτσι, είπε, μικρός μεν αριθμός αλλά περίπου 10-15 σπίτια θα μπορέσουν να επιστραφούν σε Μαρωνίτες.

Γιοχάνες Χαν: Η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ

Ο επίτροπος, υπεύθυνος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν αμέσως μετά το πέρας του Συμβουλίου τόνισε πως «το Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ με τις δικές της αποφάσεις. Γι’ αυτό το ντε φάκτο πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας που το Συμβούλιο αποφάσισε από πέρσι παραμένει ως έχει». Έκανε λόγο για περιορισμό χρηματοδότησης ή συναντήσεων υψηλού επιπέδου προς την Τουρκία. Πέραν των όσων φυσιολογικά αναφέρονται για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, στα συμπεράσματα συμπεριλαμβάνεται και μια φράση η οποία δίνει το στίγμα και σε σχέση με την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα αναγράφεται πως «καμία επιπρόσθετη εργασία προς αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας δεν προβλέπεται». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο επίτροπος Χαν, η συζήτηση και τα συμπεράσματα επηρεάστηκαν σημαντικά από την κατάσταση των γεωτρήσεων τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία είναι μη αποδεκτή». Έκανε λόγο για σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας από αυτήν την εξέλιξη. 

Ικανοποίηση Λευκωσίας

O Κύπριος Πρόεδρος Nίκος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων διατηρώντας την αισιοδοξία του για την στάση που θα τηρήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ. Η Λευκωσία θεωρεί πως με δεδομένη τη στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας για το θέμα της Κριμαίας, δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής απέναντι στη τουρκική επιθετικότητα έναντι μιας χώρας μέλους. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Λευκωσία είχε διατηρήσει ενστάσεις στα μέτρα κατά της Ρωσίας, ενώ το κυπριακό κοινοβούλιο ήταν το μοναδικό κοινοβούλιο της ΕΕ, που με ψήφισμα του καλούσε την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Διπλωματικές πηγές

«Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ» επισημαίνουν από την πλευρά τους ελληνικές διπλωματικές πηγές. «Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δόθηκε μια σκληρή μάχη της Ελλάδας» όπως προσθέτουν. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας» και «καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες». Επίσης, σημειώνεται ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απολυτή αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μετρά χωρίς καθυστέρηση.

Ολόκληρο το κείμενο Συμπερασμάτων

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Κομισιόν να υποδείξουν " χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα" για την Τουρκία, ώστε να "είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο". Aναλυτικά σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι 28 της ΕΕ: "το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση".

"Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και ότι δεν μπορούν να εξεταστούν άλλα κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους και ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας". Επιπλέον "το Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο".

Το Συμβούλιο "υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος".

Το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τέτοιες δραστηριότητες", τονίζουν οι 28. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες στο σύνολο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από τέτοιες ενέργειες.Η ΕΕ "θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο". "Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα". Επιπλέον, το Συμβούλιο, όπως δηλώνεται στα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και της 26ης Ιουνίου 2018, το οποίο ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και στη δήλωση της 21ης ​​Σεπτεμβρίου 2005, καλεί την Τουρκία "να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πλαισίου , συμπεριλαμβανομένης της πλήρους και άνευ διακρίσεων εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη. Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη".

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα η Τουρκία "πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, εξομαλύνουν τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και σέβονται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων, και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS". Σημειώνεται ότι "η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος". Εν προκειμένω, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι "εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμεύεται και να συμβάλλει σε μια τέτοια διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών της, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και του κεκτημένου".

Με δεδομένη τη στήριξη των ΗΠΑ μετά και την πρόσφατη τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και το σαφές μήνυμα στην Τουρκία «να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο» που έστειλε από τον Βόλο την Τρίτη ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία τόσο μεταξύ τους όσο και με τους αρμόδιους υπουργούς που βρίσκονται στα αρμόδια ευρωπαικά όργανα  όπου το διπλωματικό παρασκήνιο είναι έντονο.

Μάλιστα ο έλληνας πρωθυπουργός, πριν την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τουσκ όπου του ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει το διήμερο 20-21 Ιουνίου, να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, την πρόθεση άσκησης βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για μελλοντική ένταξη των Βαλκανικών χωρών στην  ΕΕ, εκτός εάν η Ένωση προχωρήσει σε κυρώσεις για τις τουρκικές γεωτρήσεις, φέρεται να εξέφρασε η Κύπρος. 

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα ρίχνει περισσότερο «λάδι στη φωτιά» καθώς τη σκυτάλη των δηλώσεων, μετά τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πήρε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος με τον πλέον επίσημο τρόπο, όχι απλά επιβεβαίωσε τη γεώτρηση του «Πορθητή», αλλά ενημέρωσε ότι αυτή βρίσκεται ήδη σε βάθος 3.000 μέτρων, ενώ το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας «Γιαβούζ» ξεκινά την Πέμπτη για το σημείο γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι συσχετισμοί των δυνάμεων

Πηγές από το Λουξεμβούργο, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας έκαναν λόγο για θετικό κλίμα στα ζητήματα που τέθηκαν από πλευράς Ελλάδας και Κύπρου. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για έντονες αντιδράσεις, απέναντι στην τουρκική συμπεριφορά, από Γαλλία και Ιταλία αλλά και την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι. 

Ενδεικτικό των όσων φαίνεται να απασχόλησαν τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε ήταν τα όσα είπε μετά το πέρας του Συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος τόνισε ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή (τουρκική) ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής. Όπως αναφέρουν πηγές, η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από Ελληνικής και Κυπριακής πλευράς δεν επικεντρώθηκε μόνο στην αναγκαιότητα έκφρασης αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και σε ευρύτερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Διεθνές Δίκαιο και την παραβίαση της διεθνής νομιμότητας από πλευράς Τουρκίας. Αυτό το οποίο τονίσθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ήταν πως η τουρκική παραβατικότητα δεν αφορά μόνο Κύπρο και Ελλάδα μιας και όπως τα σύνορα των δυο χωρών είναι σύνορα της Ε.Ε έτσι και η ΑΟΖ είναι της Ένωσης.

Ωστόσο,η τελική αποφαση αναμένεται να παρθεί από τους ηγέτες της ΕΕ. Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, μέχρι πρότινος είχε καταγραφεί η στάση της Βρετανίας για μη λήψη μέτρων, η Βουλγαρία η οποία υποστήριζε ότι ναι μεν πρέπει να επιδειχθεί αλληλεγγύη προς την Κύπρο, αλλά δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να προκληθεί ζημιά στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στη συνεργασία σε θέματα ενέργειας και μεταφορών, ενώ η Ουγγαρία εμφανίζεται να αντιλαμβάνεται τις θέσεις της Λευκωσίας αλλά την ίδια ώρα σημειώνει ότι δεν πρέπει να διαταραχθούν οι σχέσεις και η συνεργασία με την Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ευρωτουρκική συμφωνία στο Προσφυγικό.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Τη δική της ιδιαίτερη σημασία, είχε πάντως και η τοποθέτηση του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα. Ο κ. Τζέφρι Πάιατ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο, τονίζοντας ότι είναι η ώρα του διαλόγου.

Ερωτηθείς να σχολιάσει ότι η ΕΕ εξετάζει να λάβει μέτρα εναντίον της βίαιης συμπεριφοράς της Τουρκίας στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Πάιατ απάντησε πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ μοιράζονται την ίδια οπτική για τις εξελίξεις στα ύδατα της Κύπρου και, ειδικότερα, το κοινό μας συμφέρον για την αποφυγή περαιτέρω προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία.

«Μίλησα με σαφήνεια για αυτά τα θέματα την περασμένη εβδομάδα στις δημόσιες παρατηρήσεις μου στην Ουάσινγκτον και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά το Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσε την ισχυρή αντίληψη των ΗΠΑ ότι τώρα είναι η ώρα για διάλογο και όχι για περαιτέρω κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες» σημείωσε.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η πορεία των ενεργειών της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τελική έκβαση που θα έχει η υπόθεση των S-400 και η διαφαινόμενη ρήξη στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Εάν το ρήγμα επισημοποιηθεί και βαθύνει, τότε η Τουρκία δεν αποκλείεται να συνεχίσει και εντείνει τις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Εάν αντιθέτως τη ρήξη αποτραπεί, τότε δεν αποκλείεται να πορευθούμε προς μια κάποιου είδους συμβιβαστική λύση.

 Ράπισμα στην Τουρκία από την Moody's

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο 18 τουρκικών τραπεζών — των 16 κατά μία βαθμίδα και των υπολοίπων 2 κατά δύο βαθμίδες — και διατήρησε αρνητική την προοπτική του. Σύμφωνα με τον οίκο, η απόφασή του αυτή οφείλεται στη «σημαντική αύξηση της τρωτότητας της χώρας» σε εξωτερικά σοκ, η οποία «εκθέτει τις τουρκικές τράπεζες σε υψηλότερο κίνδυνο ξαφνικής μεταβολής της διάθεσης των επενδυτών και της συμπεριφοράς των αποταμιευτών»·  Ο οίκος κάνει λόγο περί «αβεβαιότητας» όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική και περί «εξασθένισης» των αποθεμάτων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα. Ακόμη, ο οίκος επικαλείται την «παρατεταμένη επιδείνωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος» των τουρκικών τραπεζών, που οδηγεί στην «εξασθένιση της φερεγγυότητάς τους».

πηγή: thetoc.gr