Με «γαλατική ευγένεια» αλλά αιχμηρός ο Μακρόν απέναντι στον Πούτιν

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 20:30 Με «γαλατική ευγένεια» αλλά αιχμηρός ο Μακρόν απέναντι στον Πούτιν

Μέσα σε φιλικό κλίμα, με διάθεση να υπάρξει περισσότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε η συνάντηση Πούτιν – Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οζάκα, χωρίς ωστόσο να λείψουν αιχμές του Γάλλου προέδρου για την κριτική που άσκησε ο Ρώσος πρόεδρος στις δυτικές Δημοκρατίες σε συνέντευξη του στους Financial Times.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν Μακρόν χαιρέτισε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στα ρωσικά λέγοντα του την λέξη «πριβέτ» (γειά σου), ενώ κατά την διάρκεια της συνάντησης τους μιλούσαν ο ένας στον άλλον στον ενικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογο του για την πρόσκληση που του έκανε να επισκεφθεί το φόρουμ για την Ειρήνη που θα διεξαχθεί στο Παρίσι, λέγοντας ότι θα προσπαθήσει να συμμετάσχει , ενώ τον προσκάλεσε να παραστεί στην Μόσχα στους εορτασμούς της 75ης επετείου από την Ημέρα της Νίκης επί της χιτλερικής Γερμανίας, τον Μάιο του 2020.

Ο Μακρόν πρότεινε στον Πούτιν να συζητήσουν την κατάσταση στο Ιράν και την Συρία, καθώς η κατάσταση στις χώρες αυτές παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Μόσχα και το Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος όμως δεν παρέλειψε να ασκήσει έμμεση κριτική στις απόψεις που εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος για τις δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες, επισημαίνοντας ότι το πιο σημαντικό «στην τρέχουσα διεθνή κατάσταση είναι η συνεργασία μας». «Είμαι επίσης πεπεισμένος – συνέχισε ο Μακρόν– ότι σ’ ένα κόσμο γεμάτο με αβεβαιότητες, οι φιλελεύθερες δημοκρατίες έχουν ακόμη πολλά να κάνουν και να δώσουν στον κόσμο αυτό. Δεν είναι φυσικά το μοναδικό μοντέλο ανάπτυξης, αλλά ισχύει και έχει την δική του δυναμική». Ευχόμενος «να συνεχισθεί ο διάλογoς μεταξύ φιλελεύθερων και των λιγότερο φιλελευθέρων δημοκρατιών» ο Μακρόν είπε ότι «στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου μπορούμε να συζητήσουμε τα ζητήματα μας».

Ο Ρώσος πρόεδρος ανταπαντώντας με τρόπο φιλοσοφικό, στον Γάλλο ομόλογο του, ενώ οι παρευρισκόμενοι σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών άκουγαν μειδιώντας, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, είπε : «Όλα έχουν προοπτική. Τίποτα δεν εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη, δεν πεθαίνει, η μια μορφή περνάει σε άλλη και όλα βρίσκονται σε μια διαρκή εξέλιξη».

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση