Σρι Λάνκα: Ξανά σε εφαρμογή η θανατική ποινή – Προσελήφθησαν δύο δήμιοι

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 20:48 Σρι Λάνκα: Ξανά σε εφαρμογή η θανατική ποινή – Προσελήφθησαν δύο δήμιοι

Δύο δήμιους προσέλαβε η κυβέρνηση στη Σρι Λάνκα, καθώς ετοιμάζει τις εκτελέσεις τεσσάρων ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών. Κάτι τέτοιο θα συμβεί για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η σωφρονιστική υπηρεσία.

Η Υπηρεσία Φυλακών στη Σρι Λάνκα ξεκίνησε τη διαδικασία πρόσληψης δημίων τον περασμένο Μάρτιο. Ο τελευταίος δήμιος είχε παραιτηθεί το 2014, πριν καν αναλάβει καθήκοντα, επικαλούμενος το άγχος που τον κατέκλυσε μόλις αντίκρισε την αγχόνη. Ένας άλλος, που προσελήφθη πέρσι, δεν εμφανίστηκε ποτέ για να πιάσει δουλειά.

Ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τερματίζει το μορατόριουμ στην εφαρμογή της θανατικής ποινής, που ίσχυε από το 1976. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι το έκανε ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες επανεκλογής του, εφόσον θέσει ξανά υποψηφιότητα στις εκλογές που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος.

«Η διαδικασία προσλήψεων ολοκληρώθηκε και έχουν επιλεγεί δύο (δήμιοι). Θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν, κάτι που θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες», είπε ο εκπρόσωπος των φυλακών Τουσάρα Ουπουλντένιγια.

Οι δύο επιτυχόντες ήταν μεταξύ των περίπου 100 υποψηφίων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος: οι επίδοξοι δήμιοι έπρεπε να είναι άνδρες ηλικίας από 18 μέχρι 45 ετών, με «άψογο ηθικό χαρακτήρα» και «πνευματική υγεία».

Δεν έχει δοθεί καμία διευκρίνηση προς το παρόν για τους τέσσερις κατάδικους που πρόκειται να εκτελεστούν. Νωρίτερα σήμερα ένας δημοσιογράφος προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να σταματήσει τις εκτελέσεις, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των κρατουμένων. Το δικαστήριο θα συνεδριάσει στις 2 Ιουλίου.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση