Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερντογάν: Ο Τραμπ είπε πως δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019 17:33 Ερντογάν: Ο Τραμπ είπε πως δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία

Η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην Οσάκα της Ιαπωνίας κράτησε 40 λεπτά και όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πριν από την έναρξή της, ο Αμερικανός Πρόεδρος  είπε ότι σε μεγάλο βαθμό συζήτησαν το εμπόριο και ότι σχεδιάζουν να το τετραπλασιάσουν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα από την Ιαπωνία παρουσία του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η εξαγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 είναι "ένα πρόβλημα".

"Είναι ένα πρόβλημα, αυτό είναι αναμφισβήτητο", δήλωσε κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα.

"Η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα", σημείωσε παράλληλα, προσθέτοντας ότι "έχουμε κάνει σπουδαία πράγματα μαζί, είμαστε ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος".

Η συνάντηση αυτή, κατά την οποία ο Ερντογάν κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την επιβολή όρων στην εξαγορά από την Τουρκία πυραύλων Patriot, έχει περιγραφεί ως η τελευταία ευκαιρία της Τουρκίας να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση όσον αφορά τη συμφωνία για την απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής S-400, προσθέτοντας ότι "τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διαδικασία παράδοσης", η οποία αναμένεται να γίνει κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία αν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για την εξαγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Ωστόσο η Τουρκία έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις αυτές και έχει δηλώσει ότι δεν θα υποχωρήσει.

Οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί.

Στις δηλώσεις αυτές που έκανε νωρίτερα σήμερα πριν από τις συνομιλίες που θα είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Ιαπωνία, ο Ερντογάν πρόσθεσε εξάλλου ότι η συμφωνία για τους S-400 δείχνει τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.

"Τώρα πιστεύω ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα στην διαδικασία παράδοσης σε αυτό το ζήτημα, αλλά δεν υπάρχουν υποχωρήσεις στην συμφωνία μας έτσι κι αλλιώς", σημείωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι είναι προτεραιότητα για την Τουρκία η συμφωνία αυτή να περιλαμβάνει την κοινή παραγωγή των συστημάτων και μια μεταφορά τεχνολογίας.

Η εξαγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ρωσία αφήνει την Τουρκία ευάλωτη σε αμερικανικά αντίποινα βάσει νόμου του 2017 που είναι γνωστός ως Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν επίσης ότι το S-400 δεν είναι συμβατό με το αμυντικό δίκτυο του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να υπονομεύσει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία σχεδιάζει επίσης να αγοράσει η Τουρκία.

Βάσει των πιθανών κυρώσεων που μπορεί να επιβληθούν από τις ΗΠΑ, η Τουρκία αντιμετωπίζει τη διαγραφή της από το πρόγραμμα των F-35 μεταξύ άλλων μέτρων, το οποίο μπορεί να καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην ήδη ευάλωτη οικονομία της Τουρκίας και στον τομέα της αμυντικής της βιομηχανίας.

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης νωρίτερα ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα να ολοκληρωθεί ο πρώτος αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου ως το 2023, προσθέτοντας ότι η προμήθεια του μη πυρηνικού εξοπλισμού του σταθμού θα πρέπει να γίνει από την Τουρκία.

Το Άκουγιου είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας και κατασκευάζεται από την ρωσική Rosatom στις ακτές της Μεσογείου. Το κόστος του αναμένεται σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Ερντογάν να ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ερντογάν: Ο Τραμπ δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, η υπόθεση έκλεισε

Ωστόσο όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ ο Τούρκος πρόεδρος ερωτηθείς για τους S400 σε συνέντευξη τύπου στην Οσάκα της Ιαπωνίας έπειτα από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι “ακούσαμε από Τραμπ ότι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας δεν θα επιβληθούν ”, 

Για τον αν θα τοποθετηθούν οι S400 στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε “ας τους πάρουμε πρώτα και θα δούμε”.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αγοράσει το ρωσικό σύστημα. Στη συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι S400 είναι στη διαδικασία της παράδοσης και δεν ταιριάζει σε μια χώρα όπως η Τουρκία να απαρνηθεί ένα τέτοιο συμβόλαιο που βρίσκεται στη διαδικασία παράδοσης. Αυτή η υπόθεση έχει τελειώσει”.

Για το θέμα των Patriot ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι επί περιόδου Ομπάμα η Τουρκία είχε κάνει βήμα αλλά το Κογκρέσο δεν είχε επιτρέψει τη αγορά τους και έτσι η Τουρκία έπρεπε να κάνει ένα βήμα για το αντιαεροπορικό πυραυλικό της σύστημα. “Συμφωνήσαμε με τη Ρωσία με τους καλύτερους όρους. Στο θέμα των κυρώσεων ο κ. Τραμπ το ξεκαθάρισε. Ακούσαμε ειδικά από αυτόν ότι τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει”.

Σε ερώτηση για το αν θα εγκατασταθούν οι S-400 στην Αν. Μεσόγειο για να προστατεύουν τα γεωτρύπανα και τις δραστηριότητες για εξόρυξη υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην περιοχή, ο Ερντογάν απάντησε “ας μην τρέχουμε να πάρουμε βρακί για το παιδί που δεν γεννήθηκε. Ας τους πάρουμε πρώτα και θα δούμε”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε με βάση δημοσίευμα του ΚΥΠΕ ότι “ενώ από την μια προχωράει το θέμα μας με τους S400, από την άλλη αγοράζουμε 100 αεροσκάφη Boeing από τις ΗΠΑ”.

“Εμείς με τις ΗΠΑ είμαστε στρατηγικοί συνέταιροι. Κανένας δεν έχει δικαιώματα να παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας σχετικά με τα βήματα που θα κάνει ως στρατηγικός εταίρος”. Για τα πολεμικά αεροσκάφη F35, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει πληρώσει 1 δις 400 δολάρια και μάλιστα είναι και κοινός παραγωγός.

“Ως κοινός εταίρος μέχρι στιγμής μας παρέδωσαν τέσσερα F35. Κι έχουμε να παίρνουμε άλλα 100 συν 6. Προσδοκούμε σε αυτά. Αλλά οι δηλώσεις που έχουν κάνει κάποιοι κατώτεροι δεν ταιριάζουν με τις δηλώσεις του (Αμερικανού) Προέδρου”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.  

Οι ανακοινώσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Σήμερα ο Πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια σειρά διμερών θεμάτων που είναι σημαντικά για τις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας για βελτίωση του διμερούς εμπορίου και επίτευξη κοινών στόχων στη Συρία.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανή αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 και ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αμυντική συνεργασία με τρόπο που να ενισχύει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία, υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την επιθυμία του, το ζήτημα των S-400 να επιλυθεί χωρίς να ζημιωθούν οι διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας. Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε ανησυχίες για ενέργειες των ΗΠΑ που μπορεί να ζημιώσουν την στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Πούτιν - Ερντογάν

O ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε δε κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν την επέκταση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών τους ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι χαρά του που συναντάται ξανά με τον Ερντογάν και που συζητά με τον τούρκο ομόλογό του τα ζητήματα αυτά.

"Καταρχάς θα ήθελα να παρατηρήσω την αύξηση στις εμπορικές μας συναλλαγές το 2018 κατά 16%. Γνωρίζουμε και οι δύο ότι υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό επενδύσεων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και από τις δύο πλευρές. Νομίζω ότι πρέπει να ενισχυθούν. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας πλατφόρμας επενδύσεων στα 900 εκατ ευρώ (πάνω από ένα δισ δολάρια)", είπε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι η Τουρκία και η Ρωσία εφαρμόζουν κοινά πρότζεκτ και όπως εξήγησε η Άγκυρα θα συμμετάσχει ως χώρα εταίρος στη ρωσική βιομηχανική διοργάνωση Innoprom τον Ιούλιο.

Ο Πούτιν συνέχισε αναφερόμενος στην αύξηση στις διμερείς σχέσεις στον τουρισμό.

"Τον περασμένο χρόνο έξι εκατομμύρια τουρίστες από τη Ρωσία επισκέφθηκαν την Τουρκία. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ. Και φυσικά δεν είναι φιλάργυροι. Οι τουρίστες μας ξέρουν πώς να χαλαρώνουν. Τα έσοδα για τους τούρκους εταίρους μας ανήλθαν σε πέντε δισ δολάρια".

Από την πλευρά του ο Ερντογάν ξεκίνησε τη συνάντηση όπως κάνει πάντα, δηλαδή χαιρετίζοντας τον Πούτιν και χαρακτηρίζοντάς τον έναν "καλό φίλο".

"Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι πρόσφατα δώσαμε μια ώθηση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις", είπε.

Ο τούρκος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι η επόμενη συνάντηση μιας κοινής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία και αναφέρθηκε στην εφαρμογή του πρότζεκτ για το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου, υπογραμμίζοντας ότι η πρώτη μονάδα του θα πρέπει να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2023.

"Από την άλλη, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό ο μη πυρηνικός εξοπλισμός να προέρχεται από την τουρκική αγορά", είπε ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος εξάλλου επισήμανε ότι η αγάπη των ρώσων τουριστών για την χώρα του παρέχει μια επιπλέον ώθηση για την ανάπτυξη της τουρκικής βιομηχανίας φιλοξενίας.

Πούτιν: Η Ρωσία θα κάνει οτιδήποτε μπορεί για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ

Η Ρωσία θα κάνει ο,τιδήποτε μπορεί για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ενταθεί λόγω των εδώ και χρόνια διπλωματικών διενέξεων όσον αφορά την Ουκρανία και τις κατηγορίες για ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά την σύνοδο της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου συνάντησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων από τον εμπόριο ως τον αφοπλισμό και τη Συρία, ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον Τραμπ ως μια "καλή συνάντηση και ρεαλιστική".

"Πιστεύω ότι και οι δύο κατανοούμε ότι χρειάζεται κάπως να επιλυθεί η τρέχουσα κατάσταση", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες χρειάζεται "να βρούνε κάπως τη δύναμη να γυρίσουν σελίδα και να προχωρήσουν μπροστά".

Ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε εξάλλου τον Αμερικανό ομόλογό του στην Μόσχα τον Μάιο του ερχόμενου έτους. "Με προσκάλεσε και του είπα ότι θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά", δήλωσε παράλληλα ο πρόεδρος Τραμπ μετά την σύνοδο στην Οσάκα, επιβεβαιώνοντας την πρόσκλησή του από τον Ρώσο ηγέτη.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον ανέθεσαν εξάλλου "στους αντίστοιχους υπουργούς τους Εξωτερικών να αρχίσουν διαβουλεύσεις" για μια παράταση της συνθήκης για τα πυρηνικά START, σημείωσε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος.

"Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν αυτό θα καταλήξει στην παράταση" αυτής της σημαντικής συνθήκης για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών εξοπλισμών, πρόσθεσε ο πρόεδρος Πούτιν στο περιθώριο της G20.

Η διμερής αυτή συνθήκη για την μείωση των στρατηγικών όπλων, η τελευταία πτυχή της οποίας ονομάστηκε "New START" και είχε υπογραφεί το 2010, προβλέπει την διατήρηση των πυρηνικών οπλοστασίων της Ρωσίας και των ΗΠΑ σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά του Ψυχρού Πολέμου. Η ισχύς της εκπνέει το 2021 εν μέσω μιας περιόδου μεγάλων εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ ανέστειλαν εξάλλου φέτος την συμμετοχή τους στην συνθήκη για τον πυρηνικό αφοπλισμό INF που αφορά τα όπλα μέσου βεληνεκούς και είχε υπογραφεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλληλοκατηγορούμενες για παραβίασή της.

Απαντώντας παράλληλα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την σύνοδο για το ενδεχόμενο επιβολής κι άλλων αμερικανικών κυρώσεων στη Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε ότι εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να οικοδομήσει τις σχέσεις της με την Μόσχα.

Επίσης, προσέθεσε ότι με τον πρόεδρο Τραμπ συζήτησαν και για τις κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και για την κατάσταση στην Βενεζουέλα αλλά δεν διευκρίνισε σχετικά.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Πούτιν σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν διατηρήσει τις επαφές που έχουν για την χώρα αυτή, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ σχετικά με την Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε ότι συμφώνησαν πως οι διμερείς διαβουλεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ/Reuters/Politis