Νέο σενάριο: Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν, Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 17:15 Νέο σενάριο: Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν, Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

Ένα νέο σενάριο αναφορικά με τα πρόσωπα και την κατανομή των κορυφαίων θέσεων της ΕΕ φαίνεται πως βρίσκεται στο τραπέζι τις τελευταίες ώρες.

Ένα νέο σενάριο αναφορικά με τα πρόσωπα και την κατανομή των κορυφαίων θέσεων της ΕΕ φαίνεται πως βρίσκεται στο τραπέζι τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, η ΕΕ σκέφτεται να προτείνει για την προεδρία της Κομισιόν την γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το όνομα της οποίας "έπαιζε" μέχρι πρότινος για τη θέση της επικεφαλής εξωτερικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Reuters, φέρεται να υπάρχει συμφωνία για μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Η επιλογή αυτή φαίνεται να έχει επίσης το προτέρημα ότι η κ. φον ντερ Λάιεν ανήκει στη γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και άρα, εφόσον τελικώς επιλεγή, η νέα πρόεδρος θα προέρχεται από το ΕΛΚ που διαθέτει και τις περισσότερες έδρες στο ευρωκοικονοβούλιο.

Στο τραπέζι παραμένουν, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, οι υποψηφιότητες της διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και η λιθουανή πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με άλλο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters που επικαλείται διπλωματικές πηγές, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προτείνει την Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, η κ. Μέρκελ φαίνεται να βλέπει πολύ θετικά αυτήν την πρόταση. 

Τι αναφέρει η Welt 

Tο ότι η φον ντερ Λάιεν προωθείται από τον Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως πιθανή διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαίωσε και η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συντηρητική φον ντερ Λάιεν, στενή σύμμαχος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, θα γίνει η πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ. Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είναι σήμερα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενδέχεται να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτει η Die Welt.

Άλλοι υποψήφιοι που συζητούνται είναι ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ ως πιθανός διάδοχος του Τουσκ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Ο Μάρος Σέφκοβιτς της Σλοβακίας μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, προσθέτει.

Οι υπόλοιπες θέσεις

Tις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει και ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο σημειώνει ότι εφόσον το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί τότε η προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου θα αναληφθεί τα 2,5 χρόνια από τον Μάνφρεντ Βέμπερ και τα άλλα 2,5 χρόνια από τους Σοσιαλιστές. Στο ίδιο σενάριο, ο κ. Τιμερμανς, το όνομα του οποίου κυκλοφόρησε πολύ τις τελευταίες ημέρες για την προεδρία της Κομισιόν, θα αναλάβει Επίτροπος Βιομηχανίας και Οικονομίας ενώ η Νάντια Καλβίνο θα αναλάβει Επίτροπος Προϋπολογισμού. 

Θρίλερ για την έναρξη της Συνόδου 

Εν τω μεταξύ, η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών για τα ύπατα αξιώματα της ΕΕ πηγαίνει από καθυστέρηση σε... καθυστέρηση, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται διμερείς ή τριμερείς διαβουλεύσεις υπό τον Ντόναλντ Τουσκ. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση