Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πεκίνο εναντίον Ερντογάν για τους «εξτρεμιστές» στη Σιντζιάνγκ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 17:47 Πεκίνο εναντίον Ερντογάν για τους «εξτρεμιστές» στη Σιντζιάνγκ

Το Πεκίνο λέει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας προσέφερε τη στήριξή του για την ταραγμένη περιοχή των Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ.

Η Τουρκία αναγνωρίζει το γεγονός ότι ο λαός της αυτόνομης περιοχής των Ουιγούρων της Σιντζιάνγκ ζει ευτυχισμένη ζωή, μετέδωσαν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ επικαλούμενα τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Πεκίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, που το κατηγορεί ότι έχει δημιουργήσει κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης για να πολεμήσει τον εξτρεμισμό στη Σιντζιάνγκ, όπου ζουν οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι, που μιλούν την τουρκική γλώσσα. Πολλές δυτικές χώρες βλέπουν αυτά τα κέντρα ως στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Τουρκία είναι το μοναδικό μουσουλμανικό κράτος που έχει κατά καιρούς εκφράσει την ανησυχία της για την κατάσταση στη Σιντζιάνγκ, μεταξύ άλλων τον Φεβρουάριο προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Όμως, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, ο πρόεδρος της Τουρκίας υιοθέτησε μια θετικότερη στάση, σύμφωνα τουλάχιστον με την ανάγνωση των συνομιλιών από τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας.

«Είναι γεγονός ότι οι λαοί στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας ζουν ευτυχισμένα εν μέσω της ανάπτυξης και της ευημερίας της Κίνας» μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο παραφράζοντας τον Ερντογάν.

«Η Τουρκία δεν επιτρέπει σε κανέναν να υποκινήσει τη δυσαρμονία στις σχέσεις Τουρκίας-Κίνας. Η Τουρκία αντιτίθεται σθεναρά στον εξτρεμισμό και είναι διατεθειμένη να εντείνει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη με την Κίνα και να ενισχύσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας».

Ο Σι είπε στον Ερντογάν ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε πρακτικά βήματα για να προωθήσουν τη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, προστίθεται στο ρεπορτάζ.

Η Κίνα εκτιμά τις πολυάριθμες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας που υπογραμμίζει ότι δεν θα επιτρέψει «σε καμία δύναμη να διεξάγει δραστηριότητες κατά της Κίνας στην Τουρκία και θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Τουρκία έχει υπογραμμίσει πολλές φορές τη στήριξή της στις προσπάθειες της Κίνας να πολεμήσει την τρομοκρατία» συμπλήρωσε ο Σι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ