Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσαβούσογλου απειλεί με νέα εισβολή την Κύπρο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 17:04 Ο Τσαβούσογλου απειλεί με νέα εισβολή την Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απείλησε τους Ελληνοκύπριους πως αν τολμήσουν να κάνουν βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο «θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση όπως στο παρελθόν».

«Στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα. Αν τολμήσουν θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση όπως στο παρελθόν», είπε ο Τσαβούσογλου μιλώντας τουρκική κρατική τηλεόραση TRT.

«Δεν έχει σημασία για εμάς το τι κάνουν οι Ελληνοκύπριοι» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που υποστήριξε πως όχι μόνο η Τουρκία δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην υφαλοκρηπίδα της!

«Όλα τα βήματα μας είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το τι θα κάνει μέσα στην υφαλοκρηπίδα της το αποφασίζει μόνο η Τουρκία. Είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτρια δύναμη, να προστατέψει τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου» και του τουρκοκυπριακού λαού», είπε ακόμα ο Τσαβούσογλου.

Ερντογάν: Αν χρειαστεί θα μιλήσουμε τη γλώσσα που καταλαβαίνουν 

 

Νέες απειλές από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προειδοποίησε ότι όσοι δεν αναγνωρίζουν αυτό που η Τουρκία θεωρεί νόμιμο στην Ανατολική Μεσόγειο «τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και ξέρουμε να το κάνουμε».

«Στην ανατολική Μεσόγειο κάνουμε όλα τα νόμιμα βήματα. Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Όμως αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και ξέρουμε να το κάνουμε. Είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα. Άλλωστε και η ‘’νότια Κύπρος’’ (Κυπριακή Δημοκρατία) δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ με τη νομιμότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση τονίζοντας πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση της ‘’νότιας Κύπρου’’ η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ με ύποπτο τρόπο τώρα προσπαθεί να εκφοβίσει την ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’ με την δύναμη που παίρνει από την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται έντιμα. Στο Μπούργκενστοκ έγινε η μεγαλύτερη αδικία. Η ‘’νότια Κύπρος’’ εντάχθηκε στην ΕΕ ενώ είπε όχι στο δημοψήφισμα ενώ η ‘’βόρεια Κύπρος’’ που είπε το ναι δεν εντάχθηκε. H EE δεν έδωσε και τα χρήματα που έπρεπε να χορηγήσει στην βόρεια Κύπρο. Εμείς πώς να πιστέψουμε αυτή την ΕΕ; Αυτοί δεν είναι έντιμοι. Όλοι τους είναι σφετεριστές. Κι εδώ πάλι τα ίδια κάνουν!».

Αναφερόμενος στην προμήθεια των F-35 και τις πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ ο Ερντογάν είπε: «αν ψάχνετε πελάτη και βρέθηκε ένας και έκανε κανονικά τις πληρωμές του. Πως μπορείς να μην δώσεις το προϊόν του άλλου; Aυτό είναι σφετερισμός».

Πηγή: reader.gr