Μακελειό στη Λιβύη: Στους 53 ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση σε κέντρο μεταναστών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 16:17 Μακελειό στη Λιβύη: Στους 53 ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση σε κέντρο μεταναστών

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις αρχές Απριλίου.

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 5.000 τραυματίστηκαν στις μάχες αφότου ξεκίνησε, πριν από τρεις μήνες, η επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εναντίον της πρωτεύουσας της Λιβύης, της Τρίπολης, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Εξάλλου, ο απολογισμός της επιδρομής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη εναντίον κέντρου μεταναστών και προσφύγων κοντά στην Τρίπολη αυξήθηκε στους 53 νεκρούς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στις 4 Απριλίου, τα στρατεύματα του στρατάρχη Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, εξαπέλυσαν επίθεση για την κατάληψη της Τρίπολης, όπου εδρεύει η αντίπαλη, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 5.000 τραυματίστηκαν στις μάχες στα περίχωρα της Τρίπολης, πρόσθεσε ο ΠΟΥ χωρίς να διευκρινίζει τον ακριβή αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν.

Στη Γενεύη, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) διευκρίνισε πως έξι παιδιά περιλαμβάνονται στους 53 μετανάστες που σκοτώθηκαν στο κέντρο κράτησης Τατζούρα, ένα προάστιο της Τρίπολης που τελεί υπό τον έλεγχο της ΚΕΕ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τον Τζόελ Μίλμαν, «350 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 20 γυναίκες και τέσσερα παιδιά, εξακολουθούν να κρατούνται» στο κέντρο αυτό.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις υπενθυμίζουν τακτικά ότι είναι αντίθετες με τη σύλληψη μεταναστών στη θάλασσα και τη μεταφορά τους στη Λιβύη.

Έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους για την τύχη χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων «που διατρέχουν κίνδυνο σε κέντρα κράτησης που βρίσκονται κοντά σε ζώνες συγκρούσεων».

«Οι συντεταγμένες αυτών των κέντρων κράτησης στην Τρίπολη είναι γνωστές στις δύο πλευρές της σύγκρουσης», δήλωσε στη Γενεύη ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Τσάρλι Γιάξλεϊ, ο οποίος εκτίμησε πως η σφαγή στην Τατζούρα ήταν «μια τραγωδία που δεν έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί».

Η ΚΕΕ κατηγόρησε τις δυνάμεις του Χάφταρ ότι πραγματοποίησαν την επιδρομή εναντίον του κέντρου κράτησης μεταναστών την Τρίτη στην Τατζούρα, εκείνες όμως το διαψεύδουν.

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Προσαρμοσμένη αναζήτηση