Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχεδόν 5 εκατ. λίρες πουλήθηκε η προτομή του Τουταγχαμών

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 07 Ιουλίου 2019 18:55 Σχεδόν 5 εκατ. λίρες πουλήθηκε η προτομή του Τουταγχαμών

Η γλυπτή κεφαλή του φαραώ Τουταγχαμών πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι περίπου 5 εκατομμυρίων λιρών, παρά τις αντιρρήσεις της Αιγύπτου που θεωρεί το έργο κλεμμένο και ζητούσε να ακυρωθεί η διαδικασία.

Το γλυπτό, από καφέ χαλαζίτη, έχει ύψος 28,5 εκατοστά και είναι ηλικίας άνω των 3.000 ετών. Πουλήθηκε έναντι 4,7 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 5,3 εκ. ευρώ) από τον οίκο Christie's. Το όνομα του αγοραστή δεν έγινε γνωστό.

Η ανακοίνωση της δημοπρασίας είχε προκαλέσει την οργή της Αιγύπτου, που ζητούσε μάταια να αναβληθεί. Απόψε, καμιά δεκαριά διαδηλωτές, κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες, συγκεντρώθηκαν κοντά στην αίθουσα των δημοπρασιών. "Η αιγυπτιακή ιστορία δεν πωλείται" και "Σταματήστε το εμπόριο αρχαιοτήτων", έγραφαν στα μικρά πλακάτ τους.

"Είμαι πολύ θυμωμένη. Ήλπιζα ότι θα ακυρωνόταν η δημοπρασία", είπε μια 50χρονη Αιγύπτια, η Μάγκντα Σακρ, που ζει μόνιμα στη Βρετανία. Το γλυπτό "θα έπρεπε να βρίσκεται στο μουσείο, όχι στο σπίτι του οποιουδήποτε", πρόσθεσε, τονίζοντας: "Αποτελεί μέρος της ιστορίας μας, πρόκειται για έναν από τους γνωστότερους φαραώ μας. 

Πηγή - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ