Βρετανία: Στη φόρα απόρρητα έγγραφα που «κράζουν» τον Τραμπ – Ψάχνουν τον υπεύθυνο της διαρροής

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 19:15 Βρετανία: Στη φόρα απόρρητα έγγραφα που «κράζουν» τον Τραμπ – Ψάχνουν τον υπεύθυνο της διαρροής

Η κυβέρνηση στη Βρετανία αναζητεί ποιος ευθύνεται για την διαρροή απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων για τον Ντόναλντ Τραμπ και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Τα έγγραφα αυτά που περιέχουν υποτιμητικά και προσβλητικά λόγια τον Ντόναλντ Τραμπ έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την Βρετανία έναντι ενός ιστορικού συμμάχου, όπως είναι οι ΗΠΑ, την ώρα μάλιστα που η υπογραφή μίας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου αποτελεί βασική επιδίωξη της βρετανικής ηγεσίας εν όψει του Brexit.

Η Mail on Sunday δημοσίευσε το βράδυ του Σαββάτου το περιεχόμενο των εμπιστευτικών σημειωμάτων μέσω των οποίων οι πρεσβευτές συνήθως ενημερώνουν τις κυβερνήσεις τους δίνοντάς τους εκ των έσω πληροφορίες ή εκτιμήσεις για τους αρχηγούς και τις κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες είναι διαπιστευμένοι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα σημειώματα ανήκαν στον Βρετανό πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον Κιμ Νταρόκ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε “ανισόρροπο” και “ανίκανο” και την κυβέρνηση των ΗΠΑ «ανίκανη στο διπλωματικό πεδίο» και «μοναδικά δυσλειτουργική».

Η κυβέρνηση στη Βρετανία ανακοίνωσε πως ξεκινά έρευνα με στόχο τον εντοπισμό της προέλευσης αυτών των διαρροών, αλλά και τους λόγους που συνέβη αυτό το περιστατικό, μόλις δυο εβδομάδες πριν την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Θα ανακαλύψουμε πώς μπόρεσε να γίνει αυτό, τουλάχιστον για να ξαναδώσουμε τη εμπιστοσύνη στις διπλωματικές μας ομάδες ανά τον κόσμο, ώστε να συνεχίσουν να μας δίνουν ειλικρινείς αξιολογήσεις», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν και όταν βρούμε τους υπεύθυνους», προειδοποίησε.

Ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ ζήτησε επέμβαση της δικαιοσύνης και δήλωσε ότι οι διαρροές είναι «μη επαγγελματικές, μη ηθικές και μη πατριωτικές» ενέργειες, που μπορεί να βλάψουν τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον πρεσβευτή, αλλά ηθικό πρόβλημα με το άτομο που ευθύνεται για τη διαρροή», είπε ο Λίαμ Φοξ, ενώ ο Νάιτζελ Φάρατζ έγραψε το Twitter ότι «όσο το συντομότερο» φύγει ο Κιμ Νταρόκ «τόσο το καλύτερο».

Ο Κιμ Νταρόκ, 65 ετών και ένας από τους εμπειρότερους βρετανούς διπλωμάτες, έφθασε στην Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο 2016, πριν από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση