Βόρεια Κορέα: Δοκιμή δύο πυραύλων μικρού βεληνεκούς

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 11:02 Βόρεια Κορέα: Δοκιμή δύο πυραύλων μικρού βεληνεκούς

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας εκτόξευσαν δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς νωρίς το πρωί της Πέμπτης από περιοχή στην ανατολική της ακτή, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας, προχωρώντας στην πρώτη δοκιμή πυραύλων μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο στα τέλη Ιουνίου, όταν συμφωνήθηκε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση.

Η κίνηση θεωρείται πως αποτελεί ένδειξη της οργής της Πιονγκγιάνγκ για τα προσεχή κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών ένοπλων δυνάμεων τον Αύγουστο. Οι πύραυλοι, που εκτοξεύθηκαν από περιοχή κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Γουονσάν, διένυσαν απόσταση 430 χιλιομέτρων πάνω από τη θάλασσα και έφθασαν σε ύψος πενήντα χιλιομέτρων πριν πέσουν στο νερό, διευκρίνισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η δοκιμή των πυραύλων θέτει υπό αμφισβήτηση την επανάληψη των συνομιλιών Πιονγκγιάνγκ-Ουάσινγκτον, που είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο νωρίτερα φέτος. Ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγαν να απαντήσουν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την εξέλιξη.

 Ένας από τους βαλλιστικούς πυραύλους ήταν νέο μοντέλο

Τουλάχιστον ένας από τους δύο βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε σήμερα η Βόρεια Κορέα είναι νέο μοντέλο, το οποίο σχεδιάστηκε πρόσφατα, και διένυσε απόσταση 690 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο Reuters. Ο άλλος πύραυλος διένυσε απόσταση περίπου 430 χιλιομέτρων προτού πέσει στη θάλασσα, στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος σημείωσε ότι διεξάγεται λεπτομερής ανάλυση προκειμένου να επιβεβαιωθεί αν οι δύο πύραυλοι είναι το ίδιο μοντέλο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση