Σήμα ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων και παράθυρο για νέο QE

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 16:20 Σήμα ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων και παράθυρο για νέο QE

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Με τη σημερινή απόφαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,00%, το 0,25% και στο -0,40%, αντιστοίχως.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, έδωσε σήμα για μία μείωση τους επόμενους μήνες καθώς στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα περιλαμβάνεται σχετική πρόβλεψη στην οποία γίνεται λόγος για "χαμηλότερα επίπεδα" στα επιτόκια της, στην περίπτωση που ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται κάτω από τον επίσημο στόχο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ”εάν το outlook του πληθωρισμού συνεχίσει να απέχει από τον στόχο, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να αναλάβει δράση", αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι "παραμένει σε ετοιμότητα να προσαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία”.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το συμβούλιο της ΕΚΤ «ανέθεσε στις σχετικές επιτροπές του ευρωσυστήματος να εξετάσουν τις επιλογές τους», κάτι που σύμφωνα με τους Financial Times δείχνει ότι η ΕΚΤ ξεκινά προετοιμασία για περισσότερο QE, αντί να περιμένει για το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία της ΕΕ ως τον Σεπτέμβριο. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση