Κόρμπιν: Brexit χωρίς συμφωνία ευνοεί μόνο τον Τραμπ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 11:27 Κόρμπιν: Brexit χωρίς συμφωνία ευνοεί μόνο τον Τραμπ

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν προειδοποιεί εναντίον της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, που κατ’ αυτόν θα ωφελούσε κυρίως τον Τραμπ.

Ο επικεφαλής των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Τζέρεμι Κόρμπιν προειδοποίησε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες εναντίον του Brexit χωρίς συμφωνία, που θα ευνοούσε κατ’ αυτόν κυρίως τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα πριν συζητηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων μια πρωτοβουλία για να αποφευχθεί η μη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία «θα σήμαινε ένα Μπρέξιτ προς όφελος του Τραμπ», σημείωσε ο Κόρμπιν σε άρθρο του στην εφημερίδα The Independent, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ότι ο Τζόνσον καλλιεργεί ολοένα στενότερη σχέση με τον ρεπουμπλικάνο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Όπως προβλεπόταν, οι δύο ηγέτες πρόβαλαν την ενότητά τους με την ευκαιρία της συνόδου της G7 που ολοκληρώθηκε χθες, με τον Τραμπ να προσφέρει την υποστήριξή του στον νέο βρετανό πρωθυπουργό στο μπραντεφέρ του με τους Ευρωπαίους για το Μπρέξιτ και να χαρακτηρίζει την ΕΕ «βάρος» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε στον Τζόνσον «μια πολύ μεγάλη συμφωνία για το εμπόριο, πολύ γρήγορα, μεγαλύτερη από ό,τι υπήρξε ποτέ», καθώς το Λονδίνο θέλει η Αμερική πρακτικά να αντικαταστήσει την Ευρώπη, τον βασικό μέχρι τώρα εμπορικό εταίρο της Βρετανίας.

Όμως το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία «δεν θα μας δώσει πίσω την κυριαρχία μας, θα μας θέσει υπό τον ζυγό του Τραμπ και των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών», αντέτεινε ο επικεφαλής της βρετανικής αντιπολίτευσης.

Ο Κόρμπιν εκτίμησε ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί το διαζύγιο χωρίς συμφωνία, αν και διαβεβαίωσε πως είναι ανοικτός σε προτάσεις.

«Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε έναν καλό συμβιβασμό και ότι θα συνενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους άλλους κοινοβουλευτικούς που βλέπουν τον κίνδυνο της καταστροφής που αποτελούσε το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία», σημείωσε [1].

Ο ηγέτης των Εργατικών έχει καλέσει τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και μετριοπαθείς φιλοευρωπαίους Συντηρητικούς, να συμμετάσχουν στον διάλογο που θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο σήμερα.

Ο Κόρμπιν θέλει να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης του Τζόνσον αμέσως μόλις ξαναρχίσουν οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων. Έχει εξάλλου δηλώσει πρόθυμος να αναλάβει επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης, με μοναδικό σκοπό την αναβολή του Μπρέξιτ, η προθεσμία του οποίου είναι η 31η Οκτωβρίου, ώστε να αποφευχθεί η αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ με το δημοψήφισμα του 2016, αλλά το Μπρέξιτ έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές, αφού το κοινοβούλιο απέρριψε τη Συμφωνία Αποχώρησης που κλείστηκε ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο, όταν στην ηγεσία της βρετανικής κυβέρνησης βρισκόταν ακόμη η Τερέζα Μέι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση