Εκβιάζει ο Ερντογάν: «Θα ανοίξουμε τον δρόμο των προσφύγων προς την Ευρώπη»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 13:12 Εκβιάζει ο Ερντογάν: «Θα ανοίξουμε τον δρόμο των προσφύγων προς την Ευρώπη»

Δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Αγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη

Την Ευρώπη εκβιάζει ανοικτά πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα  δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Αγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία σε σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι έτοιμη να ενεργήσει και μόνη της αν είναι αναγκαίο.

Nα σημειωθεί ότι σε χθεσινές του δηλώσεις ο  Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού  υποστήριξε ότι οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα  δεν αυξήθηκαν το 2019 αλλά μειώθηκαν επικρίνοντας την ΕΕ ότι ασχολείται περισσότερο με την Ελλάδα από ό,τι την Τουρκία.

Στη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι τον λυπούν πάρα πολύ οι τελευταίες δηλώσεις της Ε.Ε. ότι «αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα» και αναρωτήθηκε πώς ένας τόσο μεγάλος οργανισμός σαν την Ε.Ε. πέφτει σε ένα τέτοιο λάθος. «Αν η Ε.Ε. σκεφτόταν την Τουρκία, όσο σκέφτεται την Ελλάδα, θα είχαμε λύσει ίσως καλύτερα όλα τα ζητήματα», είπε, συμπληρώνοντας ότι το πρόβλημα δεν το έχει η Ελλάδα, αλλά η Τουρκία, γιατί οι πρόσφυγες βρίσκονται στα σύνορα της Τουρκίας. 

Αναρωτιέμαι, πόσο πρόθυμοι θα ήσασταν να δουλέψετε αν συνεχώς σας έλεγαν άσχημα πράγματα ή αξιολογούσαν το έργο σας ως αρνητικό;» τόνισε και πρόσθεσε: «Πιθανώς τα μαθηματικά δεν διδάσκονται στα πανεπιστήμια, τα δημοτικά σχολεία, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα γυμνάσια στην Ευρώπη». «Αυτό που σας ζητάμε», είπε απευθυνόμενος στον Ύπατο Αρμοστή, «είναι να το πείτε αυτό στην Ε.Ε. Υπάρχει πράγματι μια έντονη μεταναστευτική πίεση. Η Τουρκία πραγματοποιεί σημαντικό έργο και θα μείνει στην ιστορία τόσο για την παροχή καταφυγίου, όσο και για τα σπουδαία πράγματα που κάνει για την παράνομη μετανάστευση», ανέφερε. «Θα ήταν πιο ωφέλιμο αντί στην Ελλάδα να επικεντρωθείτε στις χώρες, από τις οποίες πηγάζει η μετανάστευση, στην Τουρκία, τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Αφρική», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

φωτο Reuters

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση