Δεύτερη γεώτρηση του «Πορθητή» στην Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 10:26 Δεύτερη γεώτρηση του «Πορθητή» στην Κυπριακή ΑΟΖ

Στον στόχο «Αλάνια-2» εντός της κυπριακής ΑΟΖ προχώρησε χθες τα ξημερώματα το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής»

Στο σημείο της τρίτης παράνομης τουρκικής γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στον ονομαζόμενο στόχο «Αλάνια-2» προχώρησε τα ξημερώματα το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής».  

Η μετακίνηση σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου διήρκεσε ελάχιστο χρόνο, αφού το σημείο βρίσκεται ουσιαστικά σε απόσταση περίπου 3,5 ναυτικών μιλίων (6.5 χιλιομέτρων) βόρεια του σημείου που πραγματοποίησε γεώτρηση κατά το τετράμηνο από τις 3 Μαΐου μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου.  
 
Η γεώτρηση στο σημείο «Αλάνια -1» έγινε σε σημείο όπου το βάθος της θάλασσας είναι περίπου 1.200 μέτρα, ενώ ο στόχος βρισκόταν σε βάθος 3.100 μέτρων κάτω από τον βυθό. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διαδικασία γεώτρησης αντιμετωπίστηκαν πολλά προβλήματα και κάποιες έκτακτες καταστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η γεώτρηση διήρκεσε 120 μέρες, ενώ γεωτρύπανα του ίδιου τύπου, για ίδια βάθη πραγματοποιούν τέτοια γεώτρηση σε περίπου 40 μέρες.
 
Η δεύτερη γεώτρηση στην περιοχή, σύμφωνα με τους τουρκικούς υπολογισμούς, θα χρειαστεί 56 μέρες και συγκεκριμένα μέχρι και την 1η Νοεμβρίου. Στην Τουρκία διατηρούν σιγή ασυρμάτου - έχουν τεθεί αυστηροί όροι εμπιστευτικότητας και στο προσωπικό.

Το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, «Γιαβούζ» συνεχίζει επίσης την παράνομη του δραστηριότητα νότια του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα και εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τις τελευταίες μέρες έχει ανταπεξέλθει κάποιων τεχνικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε κατά διαστήματα το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

 Επίσης, το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρος» συνεχίζει τις τελευταίες μέρες τη διενέργεια παράνομων σεισμογραφικών ερευνών εντός του τεμαχίου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το δεύτερο σεισμογραφικό που η Τουρκία μετακίνησε στην περιοχή, το «Oruc Reis», παραμένει στο αγκυροβόλιο του λιμανιού της Αττάλειας.

Πηγή Φιλελεύθερος Κύπρου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση