ΗΠΑ: Απαράδεκτες οι ενέργειες του Ιράν για τα πυρηνικά – Επιμένει η Ε.Ε για τον ρόλο «κλειδί» της ΙΑΕΑ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 19:47 ΗΠΑ: Απαράδεκτες οι ενέργειες του Ιράν για τα πυρηνικά – Επιμένει η Ε.Ε για τον ρόλο «κλειδί» της ΙΑΕΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε σήμερα στον "ρόλο κλειδί" που έχει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον έλεγχο των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, εκφράζοντας τη μεγάλη ανησυχία της για τη μείωση από την Τεχεράνη των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015.

Η ΙΑΕΑ έχει «βασικό ρόλο» να εποπτεύει και να ελέγχει την εφαρμογή από το Ιράν των πυρηνικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει» βάσει της συμφωνίας του 2015, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιαντσιτς σε ενημέρωση του Τύπου.

Η αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η ΕΕ βασίζεται στις «εκθέσεις που πραγματοποιούνται από την ΙΑΕΑ» για να κρίνει κατά πόσο τηρείται η συμφωνία από την Τεχεράνη.

Την Τετάρτη, το Ιράν ανακοίνωσε μια νέα μείωση των πυρηνικών του δεσμεύσεων αίροντας κάθε περιορισμό στην έρευνα και την ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα.

Η Τεχεράνη απαντά με αυτό τον τρόπο στην καταγγελία από την Ουάσινγκτον της συμφωνίας τον Μάιο του 2018, και στη συνέχεια της επαναφοράς των τιμωρητικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το Ιράν επιδιώκει την άσκηση πίεσης στα άλλα κράτη που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) για να το βοηθήσουν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις και να πουλήσει το πετρέλαιό του.

Το Ιράν έστειλε επιστολή στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι για να την ενημερώσει για την τελευταία μείωση των δεσμεύσεών του.

«Σημειώνουμε με μεγάλη ανησυχία αυτή την ανακοίνωση που κάνει το Ιράν στην επιστολή του», δήλωσε επίσης η εκπρόσωπος της Κομισιόν καλώντας εκ νέου το Ιράν να «υπαναχωρήσει» και να «μην λάβει κανένα άλλο μέτρο που μπορεί να υπονομεύσει» τη συμφωνία.

Στη τελευταία της έκθεση της 30ής Αυγούστου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η ΙΑΕΑ επισήμανε ότι θα συνεχίσει τη διενέργεια ελέγχων με κάμερες και επί τόπου επισκέψεις. ‘Ομως η υπηρεσία υπενθύμισε ότι οι εποπτικές της δραστηριότητες «απαιτούν την πλήρη συνεργασία με το Ιράν».

«Η Βρετανία θα στηρίζει πάντα τις ΗΠΑ»

Παράλληλα σήμερα, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίζει πάντα τις Ηνωμένες Πολιτείες στις συνομιλίες με το Ιράν αν μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, παρότι προειδοποίησε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα πρέπει μάλλον να κριθεί από τις πράξεις της παρά από τα λόγια της.

«Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια, συνεπώς νομίζω ότι θα τους κρίνουμε από τις πράξεις τους παρά από τα λόγια τους», είπε ο Ουάλας σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο που παραχώρησε μαζί με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μαρκ ‘Εσπερ, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το Ιράν «κινείται προσεκτικά» προς ένα σημείο όπου μπορούν να διεξαχθούν συνομιλίες.

«Όμως αν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία, ασφαλώς θα βοηθάμε πάντα τις ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί νομίζω ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή αυτή είναι το πιο σημαντικό πράγμα», είπε ο Ουάλας.

«Απαράδεκτα τα όσα κάνει το Ιράν»

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο έκρινε απαράδεκτη τη νέα μείωση από το Ιράν των δεσμεύσεών του, στο πλαίσιο των πυρηνικών του δραστηριοτήτων.

«Μόλις ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να κάνουν περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη στα πυρηνικά οπλικά τους συστήματα. Είναι απαράδεκτο», δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πολιτεία του Κάνσας.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση