Απειλεί ξανά ο Ερντογάν για το προσφυγικό: Ή θα μοιραστούμε το βάρος με την ΕΕ ή θα ανοίξουμε τις πύλες μας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2019 09:48 Απειλεί ξανά ο Ερντογάν για το προσφυγικό: Ή θα μοιραστούμε το βάρος με την ΕΕ ή θα ανοίξουμε τις πύλες μας

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές λέγοντας ότι θα αναγκαστεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος στην επαρχία Εσκισεχίρ προχώρησε σε νέους εκβιασμούς σε σχέση με το προσφυγικό.

“Ξεκαθαρίσαμε στην Ευρώπη ότι ή θα μοιραστούν το βάρος ή θα ανοίξουμε τις πύλες μας, διότι εμείς δαπανήσαμε 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία πώς θα αντέξει στο βάρος τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων; Μη μας παρεξηγήσουν”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Τουρκίας σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet και πρόσθεσε:

“Ή θα γίνει αυτό που λέμε ή δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ανοίξουμε τις πύλες μας, ας το σκεφτούν λίγο και εκείνοι”.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες ο Τούρκος Πρόεδρος είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση πως εάν δεν στηρίξει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Βόρεια Συρία, ενδέχεται να αναγκαστεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

“Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες.Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; H θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Η στηρίξτε μας ή θα μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και για να πάρουμε τη στήριξη ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό”, είχε πει ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε στελέχη του κόμματός του στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν είχε τονίσει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μία ‘ζώνη ασφαλείας’ στη βορειοανατολική Συρία σε σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι έτοιμη να ενεργήσει και μόνη της εάν είναι αναγκαίο”, επισημαίνοντας ότι πρόθεση της Άγκυρας είναι να εγκαταστήσει εκεί 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία.

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Ερντογάν, η Eυρωπαϊκή Επιτροπή διεμήνυσε πως ΕΕ και Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Κληθείσα να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας και υπάρχει “εμπιστοσύνη” πως θα αυτή συνεχιστεί με “καλή πίστη”.

Η Νατάσα Μπερτό υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και ότι τα εναπομείναντα 400 εκατ. (από τα συμφωνημένα 6 δισ. συνολικά) πρόκειται να δοθούν σύντομα.

Πηγή πληροφοριών: milliyet.com.tr

enikos.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση