Σαουδική Αραβία: Κατακόρυφη άνοδος της τιμής του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 07:50 Σαουδική Αραβία: Κατακόρυφη άνοδος της τιμής του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις

Κατακόρυφα αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου έπειτα από τις επιθέσεις το Σάββατο εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία. Οι τιμές κατέγραψαν άνοδο πάνω από 10%!

Το αργό WTI, έφτασε τα 60,71 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 10,68%, ενώ η τιμή του Μπρεντ στα 67,31 δολάρια το βαρέλι (αύξηση 11,77%).

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σήμερα υψηλό εξαμήνου στις ασιατικές αγορές. Συγκεκριμένα οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 15%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση τους από τον Μάιο, στα 60,89 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 13% στα 68,06 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα είχαν καταγραφεί στα 71,95 δολάρια το βαρέλι.

Τραμπ: Είμαστε έτοιμοι για αντίποινα

Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι ξέρουν ποιός κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις aκαι είναι έτοιμες να προβούν σε αντίποινα, αλλά περιμένουν εξακρίβωση και την εκτίμηση των Σαουδαράβων για το ποιοι ευθύνονται για την επίθεση, πριν αποφασίσουν πως θα δράσουν, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

«Ο πετρελαϊκός εφοδιασμός της Σαουδικής Αραβίας δέχθηκε επίθεση. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον ένοχο, είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι με βάση τις επαληθεύσεις, αλλά περιμένουμε από το Βασίλειο να μας πει ποιος πιστεύει ότι είναι ο ένοχος αυτής της επίθεσης και υπό ποιους όρους θα δράσουμε!», έγραψε ο Τραμπ στο twitter.

«ΑΦΘΟΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!» πρόσθεσε σε επόμενο tweet του.

«Ανακριβές τα περί συνάντησης με Ιρανούς»

Παράλληλα εμφανίστηκε να υποβαθμίζει την προοπτική για μια ενδεχόμενη συνάντησή του με Ιρανούς αξιωματούχους, λέγοντας ότι τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι είναι διατεθειμένος για μια τέτοια συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις, είναι ανακριβή.

«Τα Fake News λένε ότι είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με το Ιράν, ‘Χωρίς Προϋποθέσεις’. Αυτή είναι μια ανακριβής δήλωση (ως συνήθως!)», έγραψε ο Τραμπ στο twitter.

Στην πραγματικότητα, μόλις πριν λίγες μέρες, στις 10 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι ο «πρόεδρος Τραμπ είναι έτοιμος να συναντηθεί χωρίς προϋποθέσεις» με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στην ερχόμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα χθες Κυριακή η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κελιάν Κόνγουεϊ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Ροχανί.

Χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης ότι ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, αν κριθεί αναγκαίο και σε ποσότητα που θα καθοριστεί.

«Έπειτα από τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, που ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου, ενέκρινα τη χρήση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, αν κριθεί αναγκαίο, και σε ποσότητα που πρόκειται να καθοριστεί ώστε να παραμείνουν οι αγορές επαρκώς εφοδιασμένες», δήλωσε ο Τραμπ με ανάρτηση στο twitter.

«Επίσης ενημέρωσα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισπεύσουν τις εγκρίσεις από πετρελαιαγωγούς, επί του παρόντος σε διαδικασία αδειοδοτήσεων στο Τέξας, και σε πολυάριθμες άλλες Πολιτείες».

Από τις επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco, διακόπηκε προσωρινά η παραγωγή. Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση