Το Ευρωκοινοβούλιο «άναψε πράσινο» στην Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της ΕΚΤ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 15:17 Το Ευρωκοινοβούλιο «άναψε πράσινο» στην Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της ΕΚΤ

Με 394 ψήφους υπέρ, έναντι 206 κατά, εγκρίθηκε ο διορισμός της πρώην προέδρου του ΔΝΤ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε σήμερα τον διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ ως επόμενης προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανοίγοντας τον δρόμο για να γίνει η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό.

Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν τον διορισμό της με 394 ψήφους, έναντι 206 κατά και 49 αποχών στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι εξαιρετική επιλογή και έχει την πλήρη υποστήριξή μου», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία απευθυνόμενος στην ολομέλεια ο κεντροδεξιός Τσέχος ευρωβουλευτής Λούντεκ Νίντερμαγερ.

Η Λαγκάρντ δεν ήταν παρούσα, παρά την πρόσκληση να παρευρεθεί, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι σε θέση να υπογραμμίσει τη σημασία και άλλων (οικονομικών) πολιτικών, όχι μόνο της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Νίντερμαγερ.

Επιδέξια διαπραγματευτής, αλλά με μικρή εμπειρία στη νομισματική πολιτική, η Λαγκάρντ επελέγη τον Ιούλιο από τους ηγέτες της ΕΕ για να αντικαταστήσει από την 1η Νοεμβρίου τον Μάριο Ντράγκι στο πηδάλιο του πιο ισχυρού οικονομικού θεσμού της Ένωσης.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα επισημοποιήσουν τον διορισμό της για οκταετή θητεία κατά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Λουξεμβούργιος Ιβ Μερς ψηφίσθηκε επίσης από το Ευρωκοινοβούλιο για τη θέση του αντιπροέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ με 379 ψήφους υπέρ, 230 κατά και 69 αποχές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση