To Βrexit φέρνει τη Νέα Υόρκη στην κορυφή των χρηματαγορών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 12:34 To Βrexit φέρνει τη Νέα Υόρκη στην κορυφή των χρηματαγορών

Η Νέα Υόρκη διεύρυνε το προβάδισμά της ως κορυφαίου χρηματοοικονομικού κέντρου του κόσμου, με το Λονδίνο μετά βίας να διατηρεί τη δεύτερη θέση μπροστά από το Χονγκ Κονγκ καθώς η αβεβαιότητα για το Brexit πλήττει τη βρετανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Z/Yen Group για το 2019 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Νέα Υόρκη μεγάλωσε το προβάδισμά της έναντι του Λονδίνου στις 17 μονάδες, ενώ οι ισχυρές επιδόσεις από άλλα κέντρα, ιδιαίτερα το Παρίσι, θέτουν σε κίνδυνο τη δεύτερη θέση που καταλαμβάνει το Λονδίνο στον δείκτη, ανέφεραν οι συντάκτες του δείκτη παγκόσμιων χρηματοοικονομικών κέντρων (GFCI).

Το Χονγκ Κονγκ είναι μόλις δύο μονάδες πίσω από το Λονδίνο όπου ένα βασικό θέμα για τους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου είναι εάν η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου, θα παρεμποδίσει την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων με ταλέντο και ικανότητες, σημείωσαν οι συντάκτες.

Ο δείκτης GFCI βαθμολόγησε 114 χρηματοοικονομικά κέντρα, συνδυάζοντας διάφορα στοιχεία μαζί με την αξιολόγηση επαγγελματικών του κλάδου.

«Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν ότι η Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη θα ωφεληθούν σημαντικά από το Brexit. Στην Ευρώπη, η Φρανκφούρτη θεωρείται ότι θα ωφεληθεί περισσότερο, ενώ θα ακολουθήσουν το Παρίσι, το Λουξεμβούργο, η Ζυρίχη και το Δουβλίνο».

Η Σιγκαπούρη, η Σανγκάη, το Τόκιο, το Πεκίνο, το Ντουμπάι, η Σεντζέν και το Σίδνεϊ καταλαμβάνουν τις υπόλοιπες θέσεις στη 10άδα των κορυφαίων κέντρων. Η ανέλιξη του Ντουμπάι και του Σίδνεϊ οδήγησαν εκτός του 'top 10’ το Τορόντο, τη Ζυρίχη και τη Φρανκφούρτη.

«Ο ανταγωνισμός στην κορυφή του GFCI είναι έντονος. Το Λονδίνο παραμένει δεύτερο, αλλά οι ενδείξεις για το μέλλον είναι ανησυχητικές με την Ασία και άλλα ευρωπαϊκά κέντρα να εμφανίζονται ενισχυμένα», δήλωσε ο Μάικλ Μαϊνέλι, εκτελεστικός πρόεδρος της Z/Yen. «Η αβεβαιότητα πολιτικής, το Brexit, οι εμπορικοί πόλεμοι και η γεωπολιτική αναταραχή προκαλούν μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις επιδόσεις των χρηματοοικονομικών κέντρων».

Η Z/Yen δημοσίευσε επίσης για πρώτη φορά έναν δείκτη κατάταξης των χρηματοοικονομικών κέντρων με βάση το πόσο ανταγωνιστικά είναι για εταιρίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), με το Πεκίνο και τη Σανγκάη να είναι στην κορυφή, με τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη, το Σαν Φρανσίσκο και το Σικάγο να βρίσκονται μεταξύ των 10 κορυφαίων.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα στο Λονδίνο από τον όμιλο Z/Yen σε συνεργασία με το China Development Institute.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση