«Όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος της Κύπρου τους ανήκει, θα έρθουν αντιμέτωποι μαζί μας»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 19:41 «Όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος της Κύπρου τους ανήκει, θα έρθουν αντιμέτωποι μαζί μας»

O Eρντογάν ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες για φυσικό αέριο με την προστασία πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας

Την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο επανέλαβε για άλλη μια φορά και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε γραπτό μήνυμά του κατά την έναρξη συνεδρίου στην Άγκυρα με τίτλο «Ο Τελευταίος λόγος στην Κύπρο», όπως μετέδωσε το sigmalive.com.

Ο Τούρκος πρόεδρος στέλνοντας μήνυμα στην Κυπριακή Δημοκρατία είπε ότι «όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους, όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον θα έρθουν αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τ/Κ. Όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα ως Τουρκία, έτσι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα να προστατεύουμε και τα δικαιώματα των Τ/Κ στο νησί και την ανατ. Μεσόγειο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στα πλοία που διαθέτει η Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο και ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες για φυσικό αέριο υπό την προστασία του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας.

Σε 10 χρόνια θα ανοίξουν τα Βαρώσια

Το συνέδριο παρακολουθεί και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ήρθε από τα Κατεχόμενα για το λόγο αυτό και ο οποίος ανέφερε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα ολοκληρωθεί σε βάθος 10 χρόνων.

Αναφερόμενος στην περίλειστη πόλη της Αμμοχώστου και ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Συντονιστής της Τουρκίας για την Κύπρο, επιβεβαίωσε ότι η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει και ότι θα εξασφαλιστεί η δίκαιη επιστροφή των περιουσιών με βάση τα ιστορικά έγγραφα που υπάρχουν.

«Η κλειστή πόλη των Βαρωσίων θα ανοίξει για εγκατάσταση υπό το φως των ιστορικών εγγράφων που διασφαλίζουν την επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο».

Ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε ότι με την καταγραφή που έγινε από το ψευδοκράτος προκύπτει ότι τη δεκαετία του 1950 επί βρετανικής κυριαρχίας μεταβιβάστηκαν παράνομα οι περιουσίες των ευαγών ιδρυμάτων (ΕΒΚΑΦ) σε φυσικά πρόσωπα, ωστόσο στα αρχεία υπάρχουν όλες οι σχετικές αποδείξεις σχετικά με αυτές τις παρανομίες.

«Βελούδινο διαζύγιο» και «Κυριαρχική ισότητα»

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ειδικός για θέματα Κύπρου, όσον αφορά στο καθαυτό ζήτημα του Κυπριακού, υποστήριξε την ιδέα του λεγόμενου «πρωθυπουργού» Τατάρ για «βελούδινο διαζύγιο» στο νησί.

«Μπορούμε να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση στη βάση της αρχής της κυριαρχικής ισότητας αντί της πολιτικής ισότητας και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια εταιρική σχέση ως δύο ξεχωριστά κράτη με μια συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες στο νησί. Ο αγαπητός μου φίλος, ο πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, χαρακτηρίζει αυτήν την προσέγγιση ως ‘βελούδινο διαζύγιο’. Στοιχεία της πολιτικής ισότητας, βάσει της οποίας θα μπορεί να δημιουργηθεί η νέα εταιρική σχέση, θα αποτελούν η εκ περιτροπής προεδρία, η ενεργός συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις αποφάσεις και στη διαχείριση και η απαίτηση για τουλάχιστον μία θετική ψήφο της ΤΔΒΚ», δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι ορίζοντας το νέο πλαίσιο των σκέψεων και ιδεών της Άγκυρας για το Κυπριακό.

Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι είναι προφανές ότι η ελληνοκυπριακή νοοτροπία, που προσπαθεί να καταστήσει τους Τουρκοκύπριους ως μία de facto μειονότητα στο νησί, δεν έχει αλλάξει από το παρελθόν. Ωστόσο, ούτε η Τουρκία ούτε οι Τ/Κ πρόκειται να το δεχτούν και οι όποιες διαπραγματεύσεις πραγματοποιηθούν από εδώ και στο εξής θα πρέπει να βασίζονται στις πραγματικότητες που ισχύουν στο νησί και στην πολιτική ισότητα. «Λαμβάνοντας υπόψη την εγωιστική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι χρήσιμο να αναζητήσουμε νέες εναλλακτικές που να προστατεύουν τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», σημείωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Η ενέργεια σημαντικός παράγοντας για το μέλλον της Κύπρου

Ο Οκτάι είπε ότι το ζήτημα των ενεργειακών πολιτικών και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα συζητηθεί αύριο στο συνέδριο, έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον της Κύπρου, ενώ αναφέρθηκε και στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, το οποίο προστατεύει όχι μόνο τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας αλλά και των Τ/Κ.

«Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια στις μονομερείς προσπάθειες της ε/κ πλευράς, η οποία νομίζει πως είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης των φυσικών πηγών στην υφαλοκρηπίδα του νησιού», τόνισε, προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο της επιχείρησης Μεσόγειος, είμαστε εκεί με την ατσάλινη θέλησή μας».

πηγή: news.gr
Προσαρμοσμένη αναζήτηση