Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζημιά 100 εκατ. ευρώ στην Κρήτη λόγω Thomas Cook

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 13:41 Ζημιά 100 εκατ. ευρώ στην Κρήτη λόγω Thomas Cook

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, υπολόγισε ότι τα χρήματα τα οποία θα χαθούν για όλο το νησί είναι μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων. 

Σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο, οι αρμόδιοι βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής των υπολοίπων στις καρτέλες χρέωσης και των καταμετρήσεων του κόστους των γκρουπ και μία πρώτη εκτίμηση -όπως ανέφερε- είναι ότι για το Ρέθυμνο το πoσ;o αφορά γύρω στα 15 εκατομμύρια, τα οποία όμως θα πληρώσει ασφαλιστική εταιρεία ταξιδίων.

Η ίδια εταιρεία, όπως είπε ο κ. Τσακαλάκης, έχει αναλάβει την ομαλή διακίνηση των πελατών της Thomas Cook και θα ορίσει σήμερα ή μέχρι αύριο ποιος tour operator θα αναλάβει να επαναπατρίσει τους τουρίστες και να πληρωθούν βέβαια και οι υποχρεώσεις της εταιρείας. Ο κ. Τσακαλάκης εξήγησε πως οι αποζημιώσεις αφορούν το διάστημα από τη μέρα που έκλεισε ο ταξιδιωτικός οργανισμός μέχρι και να ολοκληρωθούν τα τουριστικά πακέτα στο τέλος Οκτωβρίου, τα οποία τελικά θα συνεχιστούν και είναι εκείνα που έχουν ασφαλιστεί. Τα μη ασφαλισμένα τουριστικά πακέτα θα ακυρωθούν, κάτι που επηρεάσει όλη την Κρήτη. Οι πελάτες, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τα προγραμματισμένα τους ταξίδια για Κρήτη μέσω των ασφαλισμένων τουριστικών πακέτων θα βρεθούν και στο Ρέθυμνο και οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων που θα διαμείνουν θα πληρωθούν κανονικά.

Δυστυχώς όπως είπε ο πρόεδρος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, οι ισολογισμοί της Thomas Cook θα κλείσουν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου οπότε οι ξενοδόχοι τα χρήματα, τα οποία θα πρέπει να λάβουν ως αποζημίωση για τα τουριστικά πακέτα, θα τα λάβουν πολύ αργότερα.

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η ανησυχία είναι μεγάλη, γιατί η Thomas Cook είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία και ένα μεγάλο ποσοστό του τουρισμού στην Κρήτη έχει συνεργασία μαζί της. Είμαστε αισιόδοξοι και βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι, ελπίζοντας οτι δεν θα επέλθει τα απευκταίο».

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης πάντως, σε ότι αφορά τη μετακίνηση επισκεπτών που βρίσκονται στην Κρήτη, εφόσον οι εξελίξεις δεν είναι θετικές, σημείωσε:

«Υπάρχουν πολλοί τουρίστες αυτή τη στιγμή στην Κρήτη που έχουν έρθει με πακέτα μέσω της εταιρείας. Προφανώς και υπάρχει ανησυχία, πλην όμως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ασφαλιστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών μας. Το ίδιο νομίζω και για όσους έχουν κλείσει να έρθουν το επόμενο διάστημα».

πηγή: thetoc.gr