Στο Λονδίνο εσπευσμένα ο Μπόρις Τζόνσον μετά την δικαστική απόφαση

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 09:17 Στο Λονδίνο εσπευσμένα ο Μπόρις Τζόνσον μετά την δικαστική απόφαση

Tαπεινωμένος ο Μπόρις Τζόνσον διέκοψε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και επιστρέφει στη Βρετανία όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή των βουλευτών. Το Κοινοβούλιο θα επαναλειτουργήσει μετά και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την διακοπή των εργασιών του.

O Τζόνσον αστειεύθηκε χθες Τρίτη ότι αν πετύχαιναν τον στόχο τους κάποιοι Βρετανοί βουλευτές, το Brexit θα ήταν μια αέναη διαδικασία όπως το μαρτύριο του Προμηθέα, του ήρωα της ελληνικής μυθολογίας. «Αυτό συνέβαινε αέναα, κάτι σαν την εμπειρία του Brexit στη Βρετανία, αν κάποιοι βουλευτές μας πετύχαιναν τον στόχο τους», δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Την απόφαση για επανασύγκληση της Βουλής των Κοινοτήτων ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκοου. Ο κ. Μπέρκοου καλωσόρισε την «ομόφωνη, ξεκάθαρα και δίχως όρους» ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πρόσθεσε ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν δικαίωμα να περιμένουν πως το κοινοβούλιο θα επιτελεί τη λειτουργία του.  Σημείωσε δε ότι πέρα από επερωτήσεις βουλευτών και δηλώσεις υπουργών, θα είναι δυνατή η υποβολή προτάσεων για έκτακτες συζητήσεις, διαδικασία που έχουν ακολουθήσει με τη συνδρομή του κ. Μπέρκοου οι φιλοευρωπαίοι βουλευτές για να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Σημειώνεται ότι υπό κανονικές συνθήκες η Βουλή θα ήταν κλειστή αυτή την περίοδο λόγω των κομματικών συνεδρίων που διεξάγονται εκτός Λονδίνου. Η ακύρωση της αναστολής, ωστόσο, δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων να καλέσει πίσω τους βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορείται ότι ανέστειλε την λειτουργία του κοινοβουλίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο μόνον εβδομάδες πριν από την 31 Οκτωβρίου, για να "φιμώσει" την αντιπολίτευση και να προχωρήσει στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση ακόμη και χωρίς συμφωνία εξόδου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα καταστήσει δυσκολότερη τη συμφωνία για το Brexit, ενώ ερωτηθείς για τον αν τελειώνει από επιλογές απάντησε «αντίθετα».Ο Μπορις Τζόνσον σημείωσε: «Προφανώς η επίτευξη συμφωνίας δεν γίνεται πολύ ευκολότερη με αυτό το υπόβαθρο. Αλλά πρόκειται να προχωρήσουμε και να την πετύχουμε» ενώ ανέφερε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου - παρόλο που διαφωνεί έντονα με αυτή. 

«Προφανώς, αυτή είναι μια ετυμηγορία που θα σεβαστούμε καθώς σεβόμαστε τη δικαστική διαδικασία. Πρέπει να πω ότι διαφωνώ έντονα αλλά θα προχωρήσουμε και φυσικά το κοινοβούλιο θα επιστρέψει».

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου δεν εμποδίζει τον Μπορις Τζόνσον να έχει μια δεύτερη αναστολή του Κοινοβουλίου πριν από την ομιλία της Βασίλισσας. Αλλά για να είναι νόμιμο θα πρέπει να να διαρκέσει λίγες ημέρες, όχι εβδομάδες.

Ο Τζόνσον μίλησε με τη βασίλισσα Ελισάβετ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου που έκρινε ότι ενήργησε παράνομα όταν την συμβούλευσε να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Όταν ρωτήθηκε αν στο τηλεφώνημα αυτό ο Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη από τη βασίλισσα, ο αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνομιλίας.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση