Τσαβούσογλου: Κατάλαβαν τη σοβαρότητα αφού στείλαμε πλοία στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019 17:30 Τσαβούσογλου: Κατάλαβαν τη σοβαρότητα αφού στείλαμε πλοία στην Κύπρο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Λευκωσία αγνοούσε τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κράν Μοντάνα», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία καταδικασμένη να αποτύχει γιατί θα είναι μια περιπέτεια και θα δοθούν ελπίδες στην τ/κ πλευρά χωρίς λόγο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη ότι στο θέμα των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου μέχρι σήμερα δεν εισακούστηκαν οι προτροπές τους αλλά όταν έστειλαν τα πλοία τους έγινε αντιληπτό πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι υπάρχουν δύο ζητήματα σε σχέση με το Κυπριακό, λέγοντας ότι το ένα είναι οι υδρογονάνθρακες. «Στέλνοντας τα πλοία μας εκεί αλλάξαμε τις ισορροπίες. Μέχρι σήμερα έχουμε πει στον ε/κ τομέα, την Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και στη Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη, ότι πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες της ε/κ πλευράς και αφού τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ μπορούν να συνεχίσουν αυτές τις δραστηρίοτητες. Αλλά μέχρι σήμερα δεν άκουσαν τις προτροπές μας, ίσως δεν μας πήραν στα σοβαρά. Αλλά όταν στείλαμε τα πλοία μας κατάλαβαν τη σοβαρότητα της κατάστασης», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «τώρα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο», προσθέτοντας ότι υπάρχουν εκθέσεις και αξιολογήσεις σχετικά με τους υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο. Ανέφερε ότι αυτός ο πλούτος πρέπει να διαμοιραστεί ισότιμα και ότι υποστηρίζουν την πρόταση των Τ/Κ για ίδρυση επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες. Υποστήριξε πως η διεθνής κοινότητα αν και δεν το είπε ξεκάθαρα έδειξε ενδιαφέρον για τις τουρκικές θέσεις και τους στήριξε.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι εδώ και 50 χρόνια συζητούν για την ομοσπονδία αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα. «Και στο Κραν Μοντάνα, παρά τις εποικοδομητικές προσεγγίσεις μας, επειδή η ε/κ πλευρά δεν ήθελε να διαμοιραστεί τίποτα με την τ/κ υπό τη στέγη της ομοσπονδίας, δεν φτάσαμε πουθενά. Τώρα υπάρχει νόημα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο και μόνο για να γίνεται λόγος; Όχι. Τί πρέπει να γίνει; Πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να ξαναμπούμε σε μια διαδικασία που θα αποτύχει. Αυτή θα είναι μια περιπέτεια και θα δοθεί ελπίδα στους Τ/κ χωρίς λόγο», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως «αυτή τη στιγμή κάναμε πρόταση για συνάντηση 5 συν 1, οι εγγυήτριες δυνάμεις, οι δύο πλευρές στο νησί και τα ΗΕ. Θα συζητήσουμε ανεπίσημα τί θα διαπραγματευτούμε, μετά θα αποφασίσουμε και μετά θα σχηματιστεί το έγγραφο με τους όρους αναφοράς. Οπωσδήποτε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα επειδή το αποτέλεσμα ήταν εντελώς αποτυχημένο», ανέφερε.

Πηγή: politis.com.cy

Προσαρμοσμένη αναζήτηση