Δασμοί ΗΠΑ ως 25% σε προϊόντα από την Ε.Ε-Τι ισχύει για την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 18:20 Δασμοί ΗΠΑ ως 25% σε προϊόντα από την Ε.Ε-Τι ισχύει για την Ελλάδα

Οι υπηρεσίες του αμερικανού USTR δημοσιοποίησαν τον κατάλογο των ευρωπαϊκών εισαγόμενων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί από τις 18 Οκτωβρίου.

Ελιές, κρασιά, ουίσκι, τυριά, καφές, μπισκότα, και — φυσικά — αεροσκάφη: εκατοντάδες ευρωπαϊκά προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ θα υποστούν το κόστος της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες για τις επιδοτήσεις στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus μετά και την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμες να απαντήσουν «με κυρώσεις» εάν οι ΗΠΑ απορρίψουν την πρόταση ανακωχής της Ευρώπης στην εμπορική διαμάχη για την Airbus, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. «Εάν η αμερικανική κυβέρνηση απορρίψει το χέρι που έτεινε η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ετοιμαζόμαστε να απαντήσουμε με κυρώσεις», δήλωσε ο Λεμέρ.

Ο κατάλογος των ευρωπαϊκών προϊόντων 

Οι υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) δημοσιοποίησαν τον κατάλογο των ευρωπαϊκών εισαγόμενων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25%. Μια απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που ανακοινώθηκε χθες και αποφαίνεται ότι η Airbus έλαβε αθέμιτα επιδοτήσεις άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή των επιπρόσθετων αμερικανικών δασμών. Οι εμπορικές αυτές κυρώσεις, που θα ακριβύνουν σημαντικά μια πλειάδα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, θα εφαρμοστούν από την 18η Οκτωβρίου.

Στην πρώτη γραμμή των προϊόντων τα οποία στοχοθετούνται είναι εμπορικά αεροσκάφη που παράγονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τους τέσσερις εταίρους του ευρωπαϊκού κολοσσού της αεροναυπηγικής Airbus. Τα αεροσκάφη αυτά θα εισάγονται στις ΗΠΑ με επιπλέον κόστος 10%.

Ακολουθεί μια λίστα 150 και πλέον κατηγοριών προϊόντων προερχόμενων όχι μόνο από τις τέσσερις προαναφερθείσες χώρες, αλλά από ολόκληρη την ΕΕ.

Ο USTR θεωρεί προφανώς ότι την απόφαση να χορηγηθούν αθέμιτες επιδοτήσεις στη συγκεκριμένη αεροπορική βιομηχανία την πήραν συλλογικά οι χώρες της ΕΕ.

Στα κρασιά από τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί 25%. Τα γαλλικά τυριά, πλην ροκφόρ, θα ακριβύνουν 25%, όπως και τα τυριά από όλη την Ευρώπη. Προϊόντα όπως οι ελιές και διάφορα είδη τροφίμων επίσης υφίστανται επιπλέον δασμούς.

Δασμοί 25% θα επιβληθούν σε μια σειρά εργαλείων από τη Γερμανία, σε υφάσματα και ρούχα από τη Βρετανία, σκοτσέζικα και ιρλανδικά ουίσκι και άλλα προϊόντα. Οι δασμοί αφορούν εισαγωγές προϊόντων ευρωπαϊκής προέλευσης αθροιστικής αξίας 7,5 δισεκ. δολαρίων και απειλούν να πυροδοτήσουν έναν πολύ πιο ευρύ διατλαντικό εμπορικό πόλεμο.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προφανώς θεωρεί ότι είχε επιτυχία ο εμπορικός πόλεμος που διεξάγει εδώ κι έναν χρόνο με την Κίνα.

«Αναμένουμε ότι θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ με σκοπό να επιλυθεί αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα ωφελεί τους αμερικανούς εργαζόμενους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο USTR Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του διότι «επιτέλους, έπειτα από 15 χρόνια» που διαρκούσαν οι διαβουλεύσεις στον ΠΟΕ, δόθηκε η δυνατότητα στις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα τιμωρίας των ευρωπαϊκών «παράνομων επιδοτήσεων».

Ο Λάιτχαϊζερ απηύθυνε εξάλλου μια προειδοποίηση στις Βρυξέλλες: «οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τους δασμούς ανά πάσα στιγμή, ή να αλλάξουν τα προϊόντα που επηρεάζονται» και οι δασμοί θα επανεξεταστούν βάσει της πορείας «των συνομιλιών μας με την ΕΕ».

Η Airbus και η Boeing έχουν εμπλακεί σε πόλεμο φθοράς για το ζήτημα των επιδοτήσεων με προσφυγές στον ΠΟΕ από το 2004, μια διένεξη που χαρακτηρίστηκε σοβαρή δοκιμασία για τον οργανισμό.

Η ΕΕ ήδη αντιμετωπίζει αμερικανικές κυρώσεις στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους. Οι Βρυξέλλες ανταπέδωσαν επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα σε αντίποινα.

Ποιά ελληνικά προϊόντα είναι στην λίστα

Στον κατάλογο η Ελλάδα εμφανίζεται στους δασμούς 25% που θα επιβληθούν σε τυριά και υποκατάστατα τυριών, γιαούρτι, βούτυρο, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμούς, ροδάκινα και κονσέρβες ροδάκινου, πορτοκάλια, λεμόνια και χοιρινό. Το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με το euronews,  με βάση μία πρώτη εκτίμηση, θεωρεί ότι «ο αντίκτυπος για την Ελλάδα θα είναι περιορισμένος», αφού από τον κατάλογο εξαιρέθηκε το ελληνικό ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές, που είναι βασικά προϊόντα εξαγωγής στις ΗΠΑ.

Πλήγμα στο σκοτσέζικο ουίσκι

Η κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς 25% στο σκοτσέζικο ουίσκι θα ζημιώσει τον κλάδο και θα πλήξει τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις στη Σκοτία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η επαγγελματική ένωση του κλάδου ενώ ζήτησε συγκράτηση από όλες τις πλευρές. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη και με τη μεγαλύτερη αξία μεμονωμένη αγορά για το σκοτσέζικο ουίσκι, καθώς πέρυσι οι εξαγωγές του προϊόντος αυτού στην αμερικανική αγορά ξεπέρασαν το 1 δισεκ. στερλίνες.

Η ένωση ανακοίνωσε ότι, παρότι το ζήτημα αφορά τις επιδοτήσεις για αεροσκάφη, το ουίσκι single malt αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της συνολικής αξίας των βρετανικών προϊόντων στην αμερικανική λίστα δασμών, που ανέρχονται στα 460 εκατ. δολάρια.

«Οι δασμοί αναπόφευκτα θα ζημιώσουν τον κλάδο του Σκοτσέζικου Ουίσκι», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Σκοτσέζικου Ουίσκι Κάρεν Μπετς σε ανακοίνωση. «Οι δασμοί θα θέσουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητά μας και το μερίδιο αγοράς του σκοτσέζικου ουίσκι», δήλωσε. «Αναμένουμε να δούμε αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη Σκοτία και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη σε όλον τον κλάδο και την εφοδιαστική μας αλυσίδα».

Η Μπετς κάλεσε τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποκλιμακώσουν την εμπορική διαμάχη, προσθέτοντας ότι οι εκατέρωθεν εξαγωγές της Βρετανίας και των ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία 25 χρόνια, όταν δεν υπήρχαν δασμοί στα οινοπνευματώδη ποτά.

Ανησυχία στην Ισπανία

Οι αμερικανοί δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα θα επηρεάζουν ισπανικά αγροτικά προϊόντα ύψους περίπου 1 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική ένωση αγροτών COAG. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά έξω από την ΕΕ για ισπανικά αγροτικά προϊόντα, όπως το κρασί, το λάδι, το τυρί και οι ελιές --τα οποία είναι πιθανόν να επηρεαστούν από τους δασμούς, σύμφωνα με την ένωση. «Είναι εντελώς άδικο και δυσανάλογο να πρέπει να πληρώσει η αγροτική κοινότητα τον εμπορικό πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν έχει καμία σχέση με την ισπανική ύπαιθρο», ανέφερε σε ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας του COAG Μιγκέλ Μπλάνκο.

Στο στόχαστρο προσούτο και ζυμαρικά

 Η Ιταλία, θα δει από τις 18 Οκτωβρίου τα έσοδα από το εμπορικό ισοζύγιό της να μειώνονται, λόγω της αύξησης των αμερικανικών δασμών.  Σύμφωνα με την εθνική στατιστική εταιρεία Istat, το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ ΗΠΑ και Ιταλίας έγερνε ευνοϊκά προς τη μεριά της ευρωπαϊκής χώρας. Το 2018, οι εξαγωγές της πέραν του Ατλαντικού ξεπέρασαν τα 42 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ μόλις που έφθαναν τα 16 δισ. δολάρια. Ένα καθαρό κέρδος 26 δισ. για τη χώρα, με τα 4 δισ. ευρώ να προέρχονται από τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τα διάσημα προϊόντα της, όπως τα τυριά (πεκορίνο, παρμεζάνα), τα αλλαντικά (προσούτο), τα κρασιά (προσέκο κ.α.), τα μακαρόνια. Ένας τομέας που από καιρό έχει μπει στο στόχαστρο του Τραμπ. Με βάση τις αμερικανικές προθέσεις, τα τυριά και το προσούτο θα δασμολογηθούν υψηλότερα, ενώ σε τούτη τη φάση μοιάζει να γλιτώνουν το λάδι, τα κρασιά, και τα μακαρόνια.

Ιδίως σε μία οικονομία, όπως η ιταλική, που πλέον μετά την αναιμική βιομηχανική απόδοση των τελευταίων ετών, βασίζεται πλέον μόνο στο θετικό πρόσημο των εσόδων από τις εξαγωγές, ο πόλεμος των δασμών είναι η χειρότερη καταστροφή που μπορεί να ενσκήψει στη χώρα. Άλλωστε και στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ήταν αρκετή η ανακοίνωση του καταλόγου των εμπορικών προϊόντων που θα υπόκεινται στην υψηλότερη δασμολόγηση, για να υποχωρήσει ο δείκτης του στο 2,87%, ενώ και το ιταλικό spread εκτινάχθηκε δέκα μονάδες, κλείνοντας στο 153.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση