Το Παρίσι αποδοκιμάζει την αποστολή του Γιαβούζ: "Εχθρική ενέργεια"

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2019 20:22 Το Παρίσι αποδοκιμάζει την αποστολή του Γιαβούζ: "Εχθρική ενέργεια"

"Η άφιξη ενός νέου τουρκικού γεωτρύπανου στην (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Γαλλία αποδοκιμάζει την αποστολή ενός τουρκικού γεωτρύπανου στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου χαρακτηρίζοντάς την "εχθρική ενέργεια" που είναι πιθανό να οδηγήσει σε "κλιμάκωση των εντάσεων" στην περιοχή, προειδοποίησε σήμερα το Παρίσι.

"Η άφιξη ενός νέου τουρκικού γεωτρύπανου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

"Πρόκειται για μια εχθρική κίνηση, από αυτές που προωθούν μια κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο", προστίθεται.

Ένα από τα τουρκικά πλοία ερευνών για πετρέλαιο και αέριο στην ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου, όπου οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη δώσει δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.

«Το πλωτό γεωτρύπανό μας Yavuz έφθασε στην τοποθεσία Guzelyurt-1. Το πλοίο μας ... θα αρχίσει τις γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν αφού ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες του», έγραψε ο Ντονμέζ στο Twitter.

Η θέση του πλοίου παραμένει η ίδια με χθες, Παρασκευή, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Revinitiv Eikon που παρακολουθεί τις κινήσεις των πλοίων. Το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Φατίχ, βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν είχε "την ευκαιρία να συζητήσει αυτή την κατάσταση με τον κύπριο ομόλογό του" και "τον ενημέρωσε για την πλήρη και απόλυτη αλληλεγγύη της Γαλλίας", τόνισε ένας άλλος εκπρόσωπος.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση