Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Το Γιαβούζ θα ξεκινήσει σήμερα ή αύριο τις γεωτρήσεις - Καμία δύναμη δεν θα μας εμποδίσει

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 14:09 Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Το Γιαβούζ θα ξεκινήσει σήμερα ή αύριο τις γεωτρήσεις - Καμία δύναμη δεν θα μας εμποδίσει

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι το Γιαβούζ θα ξεκινήσει εντός της ημέρας ή αύριο τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Ο Ντονμέζ, μιλώντας στη 10η Σύνοδο Ενέργειας Τουρκίας, ανέφερε ότι "το τελευταίο θέμα που οι στρατηγικοί μας εταίροι μπορούν να μας επικρίνουν είναι η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο. Το δικαίωμα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν θα δώσουμε πέρασμα στην ενεργειακή πειρατεία στη Μεσόγειο" και πρόσθεσε:

"Γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τα παρακολουθούμε. Καμιά δύναμη δεν θα εμποδίσει τις εργασίες μας. Θα ψάξουμε και θα ερευνήσουμε".

Η Άγκυρα ανακοίνωσε την Πέμπτη πως έστειλε το γεωτρύπανο στην περιοχή όπου οι κυπριακές Αρχές έχουν ήδη χορηγήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.

Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία για "σοβαρή κλιμάκωση" των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΚΥΠΕ, politis.com.cy

Πηγή ΦΩΤΟ: politis.com.cy

Προσαρμοσμένη αναζήτηση