«Θα πολεμήσουμε όπου είναι προς το συμφέρον μας και θα πολεμάμε μόνο για να νικήσουμε»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 16:41 «Θα πολεμήσουμε όπου είναι προς το συμφέρον μας και θα πολεμάμε μόνο για να νικήσουμε»

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να αφήσει Τουρκία, Ευρώπη, Συρία, Ιράν, Ιράκ, Ρωσία και Κούρδους να επιλύσουν μόνοι τους τα θέματα τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασης της κυβέρνησής του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι θέλει να αφήσει στους πρωταγωνιστές που εμπλέκονται στη σύγκρουση αυτή την ευθύνη να «επιλύσουν την κατάσταση» οι ίδιοι, επιβεβαιώνοντας τη βούλησή του για αποδέσμευση από την περιοχή.

«Η Τουρκία, η Ευρώπη, η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει τώρα να επιλύσουν την κατάσταση και να δουν τι θέλουν να κάνουν με τους συλληφθέντες μαχητές του ISIS στη “γειτονιά” τους. Μισούν όλοι το ISIS, είναι εχθροί για χρόνια. Είμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συντρίψουμε και πάλι το ISIS αν έλθουν οπουδήποτε κοντά μας!» εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια μακρά σειρά tweets, στην πρώτη αντίδρασή του αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη βόρεια Σύρια, ανοίγοντας τον δρόμο για μια τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον των Κούρδων.

«Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, αλλά τους καταβλήθηκαν τεράστια ποσά και εξοπλισμός για να το κάνουν. Πολεμούν εναντίον της Τουρκίας δεκαετίες τώρα», έγραψε ο Τραμπ σε μια σειρά tweets. Περίμενα σχεδόν 3 χρόνια, αλλά είναι καιρός για εμάς να βγούμε από αυτούς τους γελοίους Ατελείωτους Πολέμους, πολλοί από τους οποίους είναι ανάμεσα σε φυλές, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας στην πατρίδα. ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ», εξήγησε ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είχε ανακοινώσει στο τέλος του περασμένου έτους την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Αναφερόμενος στους Ευρωπαίους τζιχαντιστές που κρατούνται από τους Κούρδους, ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε πως η Ευρώπη είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να «τους κρατήσουμε». Είπα : 'ΟΧΙ, σας κάναμε μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε εμείς να τους κρατήσουμε σε φυλακές των ΗΠΑ με τεράστιο κόστος. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε'», έγραψε όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Να αναθεωρήσει την απόφασή του»

Ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, με τη σειρά του απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ να «αναθεωρήσει την απόφασή του» για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, εκτιμώντας ότι αυτή η επιλογή θα προκαλέσει χάος.

«Δεν είναι ποτέ προς το εθνικό συμφέρον μας να εγκαταλείπουμε έναν σύμμαχο που μας βοήθησε να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε ο Γκρέιαμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News Channel.

«Αυτή η παρορμητική απόφαση του προέδρου θα διαλύσει όλα όσα έχουμε κερδίσει, θα βυθίσει την περιοχή σε μεγαλύτερο χάος».

«Εάν αυτό το σχέδιο», με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για μια στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων, «εφαρμοστεί, θα καταθέσω ψήφισμα στη Γερουσία με το οποίο θα ζητώ να ανακαλέσουμε αυτήν την απόφαση. Αναμένω ότι θα τύχει της ευρείας στήριξης και των δύο κομμάτων» έγραψε νωρίτερα ο γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, σε ένα tweet.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ «εγγυάται την επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους» και «η εγκατάλειψη των Κούρδων θα είναι μια κηλίδα στην τιμή της Αμερικής» προειδοποίησε ο ίδιος.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε ότι θα ήθελε να αφήσει τους πρωταγωνιστές της συριακής σύρραξης να «διευθετήσουν οι ίδιοι την κατάσταση».

Αν και στενός σύμμαχος του μεγιστάνα, ο Γκρέιαμ είχε ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στην απόφαση απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, την οποία είχε ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος στα τέλη του περασμένου έτους.

Πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση