Προ των πυλών η τουρκική εισβολή στη Συρία – Βομβαρδίστηκαν θέσεις των Κούρδων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 09:02 Προ των πυλών η τουρκική εισβολή στη Συρία – Βομβαρδίστηκαν θέσεις των Κούρδων

Με μια προπαγανδιστική φωτογραφία ανακοίνωσε η Τουρκία πως ολοκληρώθηκαν οι ετοιμασίες για την επιχείρηση στη Συρία. Δεν έχει ξεκινήσει η χερσαία εισβολή. Έπληξε θέσεις των Κούρδων στη Ράκα το πυροβολικό της Τουρκίας. Βομβαρδίστηκαν και κουρδικές θέσεις στη Μαλικίγια. Σάλος από τις ήξεις – αφήξεις και τις απειλές Τραμπ μετά το… πράσινο φως στον Ερντογάν.

Η Συρία βρίσκεται για ακόμα μια φορά στο επίκεντρο της διεθνούς ανησυχίας. Αιτία η επαπειλούμενη εισβολή που ετοιμάζει η Τουρκία. Μια εισβολή που παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ (που τώρα απειλεί θεούς και δαίμονες) πήρε χθες το πρωί το «πράσινο φως» από την Ουάσινγκτον.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας με μια ανάρτηση στο twitter και μια προπαγανδιστική φωτογραφία που δείχνει έναν Τούρκο στρατιώτη κι ένα μικρό κοριτσάκι (προφανώς για να στείλει μείνει πως η Τουρκία θέλει να εισβάλει στη βόρεια Συρία για το… καλό όλων) ανακοίνωσε τα ξημερώματα πως όλα είναι έτοιμα για την εισβολή.

Λίγες ώρες μετά τις πρώτες αναφορές για αεροπορική επιδρομή κατά βάσης Κούρδων των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, το βράδυ της Δευτέρας (07.10.2019), το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία και βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας.

Σύμφωνα με τον συριακό ραδιοφωνικό σταθμό Σαμ, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις τάξεις των Κούρδων.

Νωρίτερα, αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν κουρδικό κέντρο διοίκησης στην πόλη Μαλικίγια, στην επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Μαγιαντίν.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Χαντάθ ανέφερε ότι έγιναν επίσης αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, όχι μακριά από το σημείο διέλευσης Σεμάλκα. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

Οι εικόνες από τις επιχειρήσεις το βράδυ της Δευτέρας 

Τα πλήγματα ήρθαν μόλις λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, πως όλες οι προετοιμασίες για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία έχουν ολοκληρωθεί.

Η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» θεωρείται ουσιώδης για να υπάρξει σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιφέρεια και οι Σύροι να ζουν με ασφάλεια, υποστήριξε ταυτόχρονα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων μεταφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών.

Η απόφαση των ΗΠΑ να ξεκινήσουν την απόσυρση των στρατιωτικών τους που είναι ανεπτυγμένοι στη συγκεκριμένη περιοχή της εμπόλεμης χώρας, αφήνει ελεύθερο το πεδίο προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας να αρχίσουν επιχειρήσεις εναντίον πολιτοφυλακών των Κούρδων της Συρίας, παρότι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Και ενώ όλοι περιμένουν πότε η Τουρκία θα κάνει το βήμα για τη χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ σοκάρει τους πάντες με τις δηλώσεις του και με τις απειλές κατά της Τουρκίας και του Ερντογάν.

«Δείξτε αυτοσυγκράτηση»

Και ενώ η Τουρκία είναι έτοιμη να εισβάλει στη βόρεια Συρία, ο ΟΗΕ κάνει αυτό που ξέρει… καλύτερα: ζητά απ’ όλους αυτοσυγκράτηση!

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προέτρεψε «όλα τα μέρη» να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στη βορειοανατολική Συρία. «Είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση αυτή τη στιγμή», τόνισε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπενθυμίζει εμφατικά ότι «οι πολίτες και οι πολιτικές εγκαταστάσεις πρέπει να προστατεύονται πάντα» βάσει του δικαίου του πολέμου και ότι «πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για τη διαρκεί, ανεμπόδιστη και ασφαλή πρόσβαση των αμάχων που τη χρειάζονται σε ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» την κατάσταση, συμπλήρωσε ο Ντουζαρίκ. «Είμαστε σε επαφή με τα μέρη κυρίως μέσω του γραφείου του ειδικού επιτετραμμένου [του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν]», διευκρίνισε.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση