Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δανία: Αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα με τη Σουηδία μετά τις επιθέσεις στην Κοπεγχάγη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 15:56 Δανία: Αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα με τη Σουηδία μετά τις επιθέσεις στην Κοπεγχάγη

Η Σουηδία, που διενεργεί ελέγχους στα σύνορα από το 2015 προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο στη χώρα αιτούντων άσυλο, χαιρέτισε την κίνηση από τη Δανία, με τις δυο χώρες να συνδέονται μέσω της γέφυρας Όρεσουντ, όπου σε καθημερινή βάση την διασχίζουν χιλιάδες πολίτες.

Δυο Σουηδοί υπήκοοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση στη Δανία με την υποψία ότι εμπλέκονται σε έκρηξη έξω από τη Δανέζικη Φορολογική Υπηρεσία τον Αύγουστο. Πέντε ακόμα Σουηδοί κρατούνται στη Δανία με την υποψία ότι διέπραξαν δύο δολοφονίες σε προάστιο της Κοπεγχάγη τον Ιούνιο. Δεν τους έχουν ακόμα απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες.

Η επίθεση του Αυγούστου είχε ως αποτέλεσμα η πρωθυπουργός της χώρας, Μέτε Φρεντερίκσεν να δηλώνει ότι σκέπτεται να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα με τη Σουηδία.

«Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή σοβαρών διασυνοριακών εγκλημάτων, ενισχύουμε τώρα την προστασία των συνόρων με τη Σουηδία, εισάγοντας προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους και ενισχύοντας τις προσπάθειες της αστυνομίας σε περιοχές που συνορεύουν με τη Σουηδία», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ Χέκερουπ σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

Οι έλεγχοι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα ξεκινήσουν στις 12 Νοεμβρίου, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η αστυνομία θα προσπαθήσει να μην σημειώνονται καθυστερήσεις για όσους μετακινούνται μεταξύ των δύο χωρών. Και οι δύο χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία χρειάζεται να εγκρίνει την κίνηση.

Η Σουηδία επικρότησε την ενέργεια της Δανίας και ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πιθανότητα να δοθεί στην αστυνομία περισσότερες δυνατότητες προκειμένου να επιχειρεί σε συνοριακές περιοχές, όπως το να είναι δυνατή η παρακολούθηση οχημάτων μέσω κάμερας. «Χαιρετίζουμε το ότι η Δανία αναλαμβάνει δράση για την καταπολέμηση του εγκλήματος στην περιοχή Όρεσουντ», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Σουηδός υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων Μίκαελ Ντάμπεργκ.

Τα βίαια εγκλήματα στη Σουηδία, με τους δράστες να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα και ισχυρά εκρηκτικά, έχουν αναχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια και έχουν οδηγήσει σε πολιτικές κινήσεις όπως αυτή της αυστηροποίησης της νομοθεσίας για τα όπλα και των ποινών για κάποιους δράστες. Μεταξύ των πιο προβεβλημένων περιστατικών τους τελευταίους μήνες είναι η ισχυρή έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν τμήματα ενός κτιρίου διαμερισμάτων στην πόλη Λίνκοπινγκ στο νότιο τμήμα της χώρας τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 20 άτομα.

πηγή: newsit.gr