ΟΗΕ: Διχασμός στο Συμβούλιο Ασφαλείας - Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 22:57 ΟΗΕ: Διχασμός στο Συμβούλιο Ασφαλείας - Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την Τουρκία
Βέτο έθεσε η Ρωσία στη δήλωση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών – μελών του Συμβουλίου - Νέες προειδοποιήσεις από ΗΠΑ
 
Νέες προειδοιήσεις εστάλησαν στην Τουρκία από χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για την τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» κατά της Συρίας. Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν πως θα επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα εάν πληγούν ευάλωτοι πληθυσμοί ή εάν διαπιστωθεί συνεργασία με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Στη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών συμμετείχαν μέλη από 15 χώρες που δεν κατέληξαν σε συμφωνία, σχετικά την τουρκική επέμβαση στη Συρία που έχει αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς, ενώ έχει οδηγήσει στη φυγή χιλιάδες κατοίκους.
 
Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση της στη Συρία, σε ένα ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου.

«Είναι απίθανο η αυτοαποκαλούμενη "ζώνη ασφαλείας" που η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει στη βορειοανατολική Συρία να ανταποκριθεί στα διεθνή κριτήρια για μια επιστροφή των προσφύγων με τρόπο εθελούσιο και ασφαλή», υπογραμμίζουν οι πέντε ευρωπαϊκές δυνάμεις.
 

Βέτο έθεσε η Ρωσία στη δήλωση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών – μελών του Συμβουλίου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και του Βελγίου που καταδίκαζαν την επιχείρηση.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε δήλωση του Συμβουλίου σχετικά με τη Συρία «πρέπει να αντιμετωπίζει ευρύτερα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ξένων δυνάμεων στη χώρα».

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα ΗΕ, Κέλι Κραφτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστήριξαν με κανέναν τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε στρατιωτική εισβολή στη ΒΑ Συρία».

πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση