ΕΕ: Εξετάζει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία - "Πόρτα" Άγκυρας σε Τραμπ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 21:21 ΕΕ: Εξετάζει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία - "Πόρτα" Άγκυρας σε Τραμπ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε πρόταση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Αγκυρα και τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) για να σταματήσει η τουρκική επίθεση στην Συρία, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του στην Deutsche Welle.

«Δεν μεσολαβούμε, δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι αυτοί οι τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα. Επιχειρήσαμε την πολιτική λύση στο παρελθόν στην Τουρκία και είδαμε τα αποτελέσματα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ΕΕ εξετάζει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται να εξετάζουν την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα. Τουλάχιστον αυτό δήλωσαν τέσσερις καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η απόφαση μπορεί να ληφθεί στη Σύνοδο των ηγετών στις Βρυξέλλες στις 17 με 18 Οκτωβρίου.

Η Κλάρα Λίντερ, εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών είπε σχετικά ότι η χώρα της θα προτείνει και επίσημα το μέτρο σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι η επιβολή εμπάργκο όπλων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται ομώνυμη απόφαση από τους ηγέτες του μπλοκ. 

Νωρίτερα όπως έγινε γνωστό η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, αντιδρώντας στην τουρκική πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών (YPG) στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με την γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα “Bild Am Sonntag” που επικαλείται σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού των Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Οι Κούρδοι καλούν την Ουάσινγκτον να αναλάβει την ηθική της ευθύνη

Οι κουρδικές δυνάμεις στην Συρία κάλεσαν σήμερα την Ουάσινγκτον «να αναλάβει τις ηθικές της ευθύνες« και «να τηρήσει τις υποσχέσεις της», την ώρα που οι ΗΠΑ κατηγορούνται ότι εγκατέλειψαν τους κούρδους συμμάχους του αποσύροντας τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και επιτρέποντας την έναρξη της τουρκικής επίθεσης.

«Καλούμε τους συμμάχους μας να αναλάβουν τις ηθικές υποχρεώσεις τους και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», αναφέρεται σε ανακοινωθέν που αναγνώσθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της αραβοκουρδικής συμμαχίας που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στην βόρεια και την βορειοανατολική Συρία και ήταν η αιχμή του δόρατος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού που πολέμησε τις δυνάμεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα εδάφη της Συρίας.

«Δεν θέλουμε να στείλουν στρατιώτες στο μέτωπο για να θέσουν την ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτό που θέλουμε είναι ο αποκλεισμός του εναερίου χώρου για την τουρκική αεροπορία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι σύμμαχοί μας μάς είχαν υποσχεθεί την προστασία τους αφού διαλύσαμε τις οχυρώσεις μας...Ομως ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, μας εγκατέλειψαν με μία άδικη απόφαση να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τα τουρκικά σύνορα. Αυτή η κίνηση προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση, σαν μαχαιριά στην πλάτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η τουρκική επίθεση ξεκίνησε καθώς εδώ και πολλές εβδομάδες Ουάσινγκτον και Αγκυρα επιχειρούσαν από κοινού για την δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων.

Στο πλαίσιο αυτού του «μηχανισμού ασφαλείας», οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είχαν αποδεχθεί να διαλύσουν τις οχυρώσεις τους στην μεθόριο, αλλά η Αγκυρα διαμαρτυρόταν κατ΄επανάληψιν για καθυστερήσεις της Ουάσινγκτον στην δημιουργία της ζώνης ασφαλείας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα δήλωσε ότι η Συρία πρέπει να ελευθερωθεί από την ξένη στρατιωτική παρουσία κι αυτό αφορά όλες τις χώρες ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται ισχυρές πιέσεις από το εσωτερικό των ΗΠΑ για να αναλάβει δράση αλλάζοντας την μέχρι τώρα στάση του Λευκού Οίκου απέναντι στην Άγκυρα.

Στο μεταξύ χιλιάδες εκτοπισμένοι αναζητούν καταφύγιο με την συριακή -υπό την ηγεσία των Κούρδων- διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας να δηλώνει ότι το 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο

Αντικρουόμενες είναι οι αναφορές για την κατάσταση στην Ρας αλ Αϊν. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων αρνούνται ότι οι ανταρτικές δυνάμεις που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας έχουν καταλάβει σήμερα κι ελέγχουν το κέντρο της πόλης Ρας αλ Αϊν, μετά την δήλωση Τούρκου αξιωματούχου ότι το κέντρο της πόλης έχει καταληφθεί.

Ο Μαρβάν Καμίσλο αξιωματούχος Τύπου του SDF, δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις με την υποστήριξη των Κούρδων έχουν εισέλθει σε μία γειτονιά της Ρας αλ Αϊν, στην βιομηχανική περιοχή της πόλης. Η περιοχή βομβαρδίστηκε για ώρες από το τουρκικό πυροβολικό, αναγκάζοντας τους Κούρδους να υποχωρήσουν σε τακτικό επίπεδο.

“Τώρα, έχει αρχίσει η επίθεση των SDF και διεξάγονται σκληρές μάχες,” δήλωσε ο ίδιος στο Reuters. “Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην βιομηχανική περιοχή,” είπε ο ίδιος. Η περιοχή βρίσκεται στο τμήμα της πόλης Ρας αλ Αϊν που είναι βρίσκεται πιο κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Νωρίτερα oi συριακές ανταρτικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Τουρκίας είχαν ανακοινώσει ότι έχουν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος από τον τομέα της ασφάλειας.

“Ο [Συριακός ανταρτικός] Εθνικός Στρατός έχει από σήμερα το πρωί, τον έλεγχο του κέντρου της πόλης. Πραγματοποιούνται έλεγχοι στις κατοικημένες περιοχές,” δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Οι αντάρτες ανακοίνωσαν σήμερα ότι απέκοψαν έναν δρόμο που συνδέει συριακές πόλεις, κατά μήκος ενός τμήματος των συνόρων. Ο Γιουσέφ Χαμούντ, εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού που δρα με την υποστήριξη της Τουρκίας, δήλωσε ότι οι μαχητές του έχουν αποκόψει τον δρόμο 712 που συνδέει τις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν.

Υπενθυμίζεται πως η Ρας Αλ-Αΐν μαζί με την Ταλ Αμπιάντ είναι οι δύο  συνοριακές πόλεις που αποτελούν το επίκεντρο της τουρκικής επίθεσης. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση