Brexit: Μπορεί να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο η νέα συμφωνία;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 17:36 Brexit: Μπορεί να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο η νέα συμφωνία;

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το εάν η συμφωνία θα περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως το Σάββατο.

Η συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και βρετανού πρωθυπουργού μπορεί να επετεύχθη, ωστόσο αυτό καθόλου δεν εξασφαλίζει ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου και μάλιστα… συντεταγμένα.

Και αυτό διότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το εάν η συμφωνία θα περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως το Σάββατο. Οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν το σχέδιο της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί τη συγκεκριμένη ημέρα ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου ώστε το σώμα να συζητήσει και να ψηφίσει τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

Οι βουλευτές ενέκριναν επίσης μια αλλαγή στους κανόνες της συζήτησης του Σαββάτου, η οποία επιτρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες. Η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτρέψει να δοκιμασθούν στο κοινοβούλιο ιδέες όπως το να εξαρτηθεί η αποδοχή της συμφωνίας από ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην αλλαγή αυτή, όμως έχασε τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 275.

Οι αντιδράσεις και ο ελιγμός του Τζόνσον

Την αντίθεσή τους στη συμφωνία έχουν ήδη εκφράσει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), κάτι που σημαίνει ότι τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για τον Μπόρις Τζόνσον. “Ελπίζω οι βουλευτές να έρθουν μαζί μας και να ολοκληρώσουμε το Brexit χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε το Brexit και να χτίσουμε τη μελλοντική μας συμφωνία, που θα είναι εξαιρετικά θετική και για τις δύο πλευρές” ανέφερε ο Τζόνσον σε δηλώσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, για να επιτύχει τον σκοπό του ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην προσφέρουν μια νέα παράταση του Brexit, προκειμένου να βρεθούν οι Βρετανοί βουλευτές αντιμέτωποι με το δίλημμα μεταξύ μιας συμφωνίας ή εξόδου χωρίς συμφωνία.

“Ο πρωθυπουργός θα πει στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι αυτή η συμφωνία ή καμία συμφωνία, αλλά όχι καθυστερήσεις. Δεν θα ζητήσει παράταση και δεν θα αποδεχτεί μία, αν του προσφερθεί” ανέφερε βρετανό αξιωματούχος.

Τα νούμερα

Σύμφωνα με τους Financial Times, στην περίπτωση που ο Τζόνσον καταφέρει να εξασφαλίσει την θετική ψήφο του DUP τότε η συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να περάσει. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η πλειοψηφία θα μπορούσε να αποτελείται από τους βουλευτές των Τόρις, τους 15 βουλευτές των Συντηρητικών που ανεξαρτητοποιήθηκαν και τους 7 “αντάρτες” βουλευτές των Εργατικών.

Χωρίς όμως τη συμμετοχή του DUP τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τον Τζόνσον, καθώς θα πρέπει να εξασφαλίσει 19 επιπλέον βουλευτές από τους Εργατικούς.

πηγή:thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση