Εξελίξεις στα Σκόπια: Φήμες για παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 17:24 Εξελίξεις στα Σκόπια: Φήμες για παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ
Ο πρωθυπουργός της χώρας αναμένεται να πραγματοποιήσει διάγγελμα στον λαό

Για παραίτηση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μετά το όχι της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την γειτονική χώρα, κάνει λόγο το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Συγκεκριμένα ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ιταλικό πρακτορείο, ότι ο Ζάεφ έλαβε αυτήν την απόφαση αμέσως μετά την ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ότι δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Η σκοπιανή ιστοσελίδα republika.mk, αναφέρει από την πλευρά της, ότι ο Ζόραν Ζάεφ είχε απειλήσει, ότι θα παραιτηθεί, αν το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ήταν αρνητικό και μένει να διαπιστωθεί, αν θα υλοποιήσει αυτήν του την απειλή. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ζάεφ είχε δηλώσει προχθές Τετάρτη 16 Οκτωβρίου από την Βιέννη, ότι «αν η απόφαση στη Σύνοδο την Πέμπτη και την Παρασκευή είναι αρνητική ή αν υπάρξει νέα καθυστέρηση, μέχρι την επόμενη Τετάρτη η κυβέρνησή μου θα είναι νεκρή. Το δηλώνων ανοιχτά».

Το δημοσίευμα σημειώνει, ότι ο Ζάεφ ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρος σε δηλώσεις που ακολούθησαν, όταν ερωτηθείς αν θα παραιτηθεί, είπε χαρακτηριστικά: «Στην έκκληση μου προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, τους κάλεσα να μην μας εμποδίσουν να φθάσουμε τα λαμπερά αστέρια που μας καθοδηγούν, επειδή αν το κάνουν, θα βυθιστούμε στο σκοτάδι. Υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να λογοδοτήσω στο λαό και να πω αυτό που αισθάνομαι. Γνωστοποιώ, τι μπορεί να συμβεί».

πηγή: news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση